• DOLAR 35.466
  • EURO 36.635
  • ALTIN 3078.83
  • ...
Şırnak'ta "Tasarım ve Üretim Proje Şenliği" düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cizre Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı iş birliğinde Gençlik Merkezi Deneyap öğrencileri Havacılık ve Uzay ile ilgili yaptıkları prototipleri jüri üyelerine sundu. Yapılan projelerle ilgili Milli Teknoloji Hamlesi çalıştayı da yapıldı.

Cizre'de bulunan deneyap atölyelerinde eğitim gören öğrencilerin, teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılımlarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerinde yer alması için açılan eğitimlerde tasarladıkları ürünleri görücüye çıktı.

Öğrencilerin hazırladıkları projelerle sunum yapılan şenlikte özellikle hava savunma ve roket araçları ön plana çıktı.

"Cezeri, sadece kendi dönemine değil, bugünün modern dünyasına da ilham oldu"

Proje şenliğinde konuşan T3 Vakfı Şırnak il sorumlusu Rukiye Asan, "Milli Teknoloji Hamlesi, büyük ve güçlü Türkiye idealinin teknolojiyle taçlandığı bir yolculuktur. Sizlerin burada bulunması, bu hikâyenin önemli bir parçası olduğunuzun en güzel kantıdır. Değerli gençler, özellikle sizlere hitap etmek istiyorum. Şu an hayal kuruyor olabilirsiniz, ama unutmayın ki bir zamanlar İsmail Ebul-iz el-Cezeri de bu topraklarda hayal kurdu. Bundan yüzyıllar önce Cizre'de bilimin temellerini atan Cezeri, sadece kendi dönemine değil, bugünün modern dünyasına da ilham oldu. O, bilimdeki üstün zekâsıyla bize miras bıraktığı eserlerde 'imkânsız' diye bir şeyin olmadığını gösterdi. Cezeri'nin mirası bugün Selçuk Bayraktar ve Özdemir Bayraktar gibi öncülerle yeniden hayat buluyor. Bugün burada bulunan sizler, bu mirası taşıyan ve geleceği inşa eden birer bilim insanı, mühendis ya da girişimci ola bilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Robotik teknoloji mucidi sayılan mucidimiz Cizre'de doğup büyüdü. Bu topraklar İlmi, bilimin doğduğu topraklar"

Milli Teknoloji hamlesinin önemli olduğunu ifade eden Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, "Çok şükür ki bugün kendi tankımızı yapabilecek kendi silah ve mühimmatımızı yapabilecek güç ve kudrete erişmiş bulunmaktayız. Biz ilerleyeceğiz, bu bir yarış kendi kendimize yeter olacağız. Milli teknoloji hamlesi çok kıymetli bir şey. Çünkü millileşme her yönden güçlü, ama sanayide teknolojide millileşmek bambaşka bir şey. Muasır medeniyetlere ulaşma azmimiz var. Bunu yapmak için var gücümüzle milletçe ele vereceğiz ve inşallah bunu da başaracağız.  Kıymetli arkadaşlar hepinizin malumu İsmail Ebul- iz el Cezeri robotik teknoloji mucidi sayılan mucidimiz, Cizre'de doğup büyüdü. Bu topraklar ilmin, bilimin doğduğu topraklar. Öncelikle kendimize güveneceğiz. Sevgili gençler kendinize güvenin. Aramızdan daha çok El Cezeri'leri çıkacaktır. Selçuk Bayraktar, Hakan Bayraktar ve babaları bu duygu ve düşüncelerle bu işe başladı. İlk başladığında şu an orada gördüğüm ufak bir uçakla bir drone gibi bir uçakla başladılar. Ama bugün, dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen SİHA'ya sahip firmaya eriştiler. Dolayısıyla her şey önce bir hayal ile başlar. Önce hayal edeceğiz ve kendimize güveneceğiz, potansiyelimize güveneceğiz. Ben inanıyorum ki öyle bir donanımdayız ki milletimiz kendi potansiyelinin farkına varırsa dünyanın süper gücü olacaktır. Şu an biz bölgemizde tarih yazıyoruz, tarihi bizim ülkemiz yazıyor. Hepiniz olan gelişmeleri takip ediyorsunuzdur. Bunu için de hazır olacağız, güçlü olacağız. Biz barış istiyoruz, barış için de her yönde donanımlı olacağız, güçlü olacağız savaşa da hazır olacağız. Teknoloji sadece savunma anlamında değil, biz sanayide de bilimde de tasarımda da çok ciddi ilerlemeler sarf ettik." dedi.

Şenlik öğrencilerin hazırladıkları prototiplere verilen puanlama sonrası pasta kesimi ile son buldu.


İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir