• DOLAR 32.462
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2440.948
  • ...
"DEDAŞ'tan taksitlendirmede, faiz haksızlığı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Son günlerde elektrik kesintilerinden dolayı mağdur olan halk elektrik faturalarının geç okunmasına ve faturaların olmasına tepki gösterdi. Elektrik faturalarının fazla gelmesinin nedenlerinden bir tanesinin de faturaların geç okunması olduğunu söyleyen Şanlıurfa Elektrik ve Elektronik Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Necmettin Sağlam, elektrik firmalarının geç okunmadan dolayı kabarık gelen faturaları taksitlendirmek zorunda kalan halka haksız şekilde faiz uyguladığına dikkat çekti.

Elektrik faturalarının fazla gelmesinin nedenlerinden bir tanesi de faturaların geç okunması olduğunu söyleyen Şanlıurfa Elektrik ve Elektronik Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Necmettin Sağlam, "Eğer siz ayda 50 liralık elektrik kullanıyorsanız ve o faturada TRT, PTT, KDV, kesip bağlama payı içinde olan faturanız her ay okunup ödeniyorsa sorun yoktur. Yok, eğer 3 ay fatura okunmadı mı üç ayın faturası birden geldi mi 5 yüz lira, 7 yüz lira ya da bin lira birden verdi mi insanları ister istemez sıkıntıya koyacaktır. Bu vatandaşı ciddi manada mağdur ediyor." diye konuştu.

"Elektrik firması kendisinden kaynaklanan sorunun cezasını halka ödettiriyor"
Kabarık gelen faturaları ödeyemeyen halkın kabarık gelen faturayı taksitlendirme yoluna gittiklerinde başka bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Sağlam, " Her ay 50 lira fatura gelse ödeyecekler. Ama 3 aylık biriken faturaları ödemek zor oluyor. Ödeme yapamayan insanlar mecburen taksit yapıyorlar. O zaman firma taksit için o paraya faiz uyguluyor. Yani firma kendisinden kaynaklanan sorunun cezasını vatandaşa ödettiriyor. Vatandaş geç okunan bir faturanın faizini neden ödesin ki? Bu konuda vatandaş mağdur ediliyor."

"Elektrik faturaları fazla gelmezse kaçak kullanımı da olmaz"
"Elektrik faturaları fazla gelmeseydi kaçak elektrik kullanımı da olmazdı" diyen İbrahim İşlek, "Başka yerlerde elektrik ucuzken Urfa'da neden bu kadar pahalıdır orasını anlamak çok zordur. Elektriğin merkezi buradayken en pahalı elektriği de Urfa kullanıyor. Urfa'da elektriğin kilovatı 2 yüzse batı illerinde yüz liradır. Bundan dolayı da burada kaçak kullanımları fazla olmaktadır. TEDAŞ'ın uyguladığı bu aftan bende yararlandım saatim bozuldu gittim değiştirdim. Ama hepsi bu kadarıyla bitmiyor. Faturaların yüksek gelmesi çok sıkıntılar ortaya çıkarıyor. Onu için elektrik fiyatları Türkiye genelinde nasılsa Şanlıurfa'da da öyle olsun" diye konuştu.

Elektriğin pahalı olması halka zulümdür
Beytullah T. ise geçen yıl kış aylarında elektik faturalarının iki katı geldiğini söyleyerek," Sabit faturalarımız var 80-90 milyon geliyordu. Bir kereden 3 yüz 4 yüz milyon gelmeye başladı. Bu fiyat artışı da kamuoyunu bilgilendirerek yapmıyorlar. Gizli bir şekilde yapıyorlar. Başkasını kaçak olarak kullandıkları elektrik faturasında bizden alıyorlar. Birde elektriğimiz çok pahalıdır. En pahalı elektriği biz kullanıyoruz. Bu halka yapılan bir zulümdür" ifadelerini kullandı.

Elektriğin üretildiği şehirdir ama her yerden daha pahalı elektrik kullanıyoruz
Kazandıkları paranın çoğunun elektrik faturasına gittiğini dile getiren Mehmet İnanç " Elektrikler evde de işte de çok pahalıdır. Burada büyük makine kullandığımız için sanayi hattıdır sanayi hattının ucuz olması lazımdı. Çünkü esnaf öldüğümüz için ve vergi verdiğimiz için ucuz olması lazım ama öyle bir şey yok. Şu anda elektriğimizde yok. Kış aylarında çok mağdur oluyoruz. Evde çamaşır makinası çalıştırıyoruz 50-60 milyon fatura geliyor. Şanlıurfa elektriğin üretildiği şehirdir ama her yerden daha pahalı elektrik kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yetkililerin elektrik kaçaklarına çözüm bulmasını isteyen Burhan Yakıcı, " Hem ev hem de sanayi elektrik faturaları yüksek geliyor. Biz bu durumdan şikâyetçiyiz. Faturaların yüksek gelmesi kaçak kullanımlardan kaynaklanıyorsa kaçak elektrik kullanımlarının önlenmesini istiyoruz. Bu konuda mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz" sözlerini kullandı. (Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)






Bu haberler de ilginizi çekebilir