• DOLAR 32.501
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2420.321
  • ...
Davetçinin Sahip Olması Gereken Vasıflar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kamuran Yürekli / İnzar Dergisi

Hamd olsun ki İslam kütüphanesi, davetçilerin niteliklerini anlatan eserler bakımından oldukça zengindir. Özellikle son asırdaki yeni ihya çalışmalarında Allah(CC)’ın razı olacağı Müslüman davetçilerin yetişmesi gayretine giren âlimlerimizin telif ettikleri kitaplar okunmayı bekliyor. Kulaklarımızda Bakara Suresi’nin 44. ayet-i celilesi olduğu halde birkaç cümleyle de olsa mütevazi bir katkı sunmak istiyoruz.

Güzel Ahlak

Bir davetçinin sahip olması gereken en önemli meziyetlerin başında güzel ahlak geliyor. Resulullah(SAV) kendisinin güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini belirtiyor. Güzel ahlakın tanımı herkesçe malumdur, detayına inmeye gerek yok. Fakat bazen güzel ahlak yanlış anlamlandırılabiliyor. Mesela güzel ahlak denilince birçoğumuzun aklına sürekli mütebessim bir çehreyle etrafına gülücükler dağıtan, Roma Hristiyanlarının diğer yanağını tokat atana çeviren bir ahlak anlayışı geliyor/gelebilir. Yani güzel ahlak, kalpler kırılmasın diye kendisine veya bir başkasına karşı yapılan haddi aşmalara sessiz kalınarak böylece muarız kazanılmamaya çalışılıyor. Bu tutumun yanlış olduğunu belirtmekle kifayet edeceğiz.

İbadetlerde Süreklilik

İmanın muhafazası ve cennetin kazanılmasının yegâne anahtarı ibadetlerdir. Diğer bütün vasıfların kazanılmasında da ibadetin varlığı belirleyicidir. Hamiyet duygularıyla İslam için can ve maldan vazgeçen nice insanlar, şeytanın aldatmacasına kapılıp ibadetlerde gevşeklik gösteriyorlar. Esas olan can vermek değil, ibadet etmektir. Kaldı ki can da daha rahat ibadet etmek için verilir. İbadetleri zayıf ama fedakârlık ve bağlılık duyguları güçlü insanlar ne İslam’ın ne de İslami hareketlerin yetiştirmek istediği şahsiyet tipleri değildir. Gaye, insanları Allah(CC)’a ibadet ettirmek ise en başta davetçilerin ibadeti ve kulluğu kendilerinin yapmaları gerekir.

Sabırlı Olma

...

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir