Tarihte bugün: 12 Aralık
12 Aralık’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
627: Ninova Muharebesi’nde Bizans İmparatoru Heraklius’un ordusu, Pers İmparatoru İkinci Hüsrev’in güçlerini yendi. Ninova Muharebesi, 602-628 yılları arasındaki Bizans-Sasani Savaşları’nın bir parçasıdır. Bu çatışmalar sonunda Bizans galip geldi ve sınırlarını Ortadoğu’ya doğru genişletti. Ancak İslam Devleti’nin genişlemesi ile bu durum uzun sürmemiştir.
1901: İtalyan mucit Guglielmo Marconi (Gulyelmo Markooni), telsiz-telgraf sistemini geliştirdi ve İngiltere’den, Atlantik aşırı ilk mesajını gönderdi. Marconi kısa dalga radyo iletişimi üzerine yaptığı çalışmalarla, modern uzun erimli radyo yayımcılığının gelişmesini olanaklı kıldığı için radyonun babası olarak bilinir. Başka bilim insanlarının katkılarıyla geliştirilen radyo, televizyonun bulunuşuna dek en önemli kitle iletişim aracı olarak kaldı. Ayrıca Marconi, dünyada ilk kez transatlantik radyo iletişimini başaran kişidir.
1941: İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere Bulgaristan’a; Macaristan ve Romanya ABD’ye; Hindistan da Japonya’ya savaş ilan etti. Savaş alanı genişlemiş ve işler kızışmaya başlamıştı.
1949: Meclis, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne katılmasını onayladı. Avrupa Konseyi’ne katılan Türkiye, onlarca yıllık bekleyişe rağmen hâlâ, hıristiyanlar kulübü olarak değerlendirilen Avrupa Birliği’ne alınmadı.
1963: Kenya, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti.
2000: Etiyopya ile Eritre arasında 2 yıl süren savaşa son veren barış anlaşması Cezayir’de imzalandı. Bu iki Afrika ülkesi, uzun yıllar süren sömürgecilik döneminin de etkisiyle siyasi istikrarsızlığın had safhada olduğu, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer almaktadır. Zaman zaman büyük zorluklarla ve ağır bedeller ödenerek kurulmaya çalışılan düzen de ABD ve Batılı güçlerin çıkarlarına ters düştüğü için özellikle hıristiyan gruplar desteklenerek sabote edilmektedir. Etiyopya’da Müslüman nüfusun ağırlıkta olması nedeniyle hıristiyan gruplar ve komşu ülkeler burası aleyhine sürekli kışkırtılmaktadır.
2001: Almanya, Cemalettin Kaplan’ın cezaevinde bulunan oğlu Metin Kaplan tarafından yönetilen İslami Cemaat ve Cemiyetleri Birliği ile derneğin 19 yan kuruluşunun faaliyetlerini yasakladı.
2003: Azerbaycan Eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in öldüğü açıklandı. Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev kalp yetmezliği hastalığından dolayı uzun süredir tedavi gördüğü Ankara GATA Hastanesi’nde, 83 yaşında öldü.
2009: Türkiye’de Kürtler adına solcu-laik bir çizgide siyaset yapan ve PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Toplum Partisi “temelli” kapatıldı ve böylece partiler mezarlığına dönen Türkiye’de bir parti daha kapatılarak bu alandaki rekor egale edilmiş oldu. Siyaset yapmanın ipte cambazlık yapmakla eşdeğer olduğu Türkiye ortamında, hedeflerini gerçekleştirme fırsatı pek de bulamayan DTP’nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi.
2013: İslam düşmanı Laik Bangladeş Hükümeti Temyiz Mahkemesi, Cemaat-i İslami lideri Abdulkadir Molla’ya verilen idam kararını tepkilere rağmen onadı. 65 yaşındaki Abdulkadir Molla, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı sırasında, sözde insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla idam edildi. Abdulkadir Molla idamından önce söylediği “Suçum Allah’tan başkasına kulluk etmemekti. Bize kulluk et, dediler. Ben de ‘asın’ dedim” sözleri ve asil duruşuyla tarihe geçti. Başta Bangladeş olmak üzere dünyanın birçok yerinden Abdulkadir Molla’nın idam edilmesine tepki gösterildi.
2014: İslami çalışmalarıyla tanınan Özbek muhalif Abdullah Buhari’yi Zeytinburnu’nda katleden Çeçen tetikçi, silahı ve sahte Ukrayna pasaportuyla Başakşehir’deki evine düzenlenen operasyonla yakalandı.