İşgal güçlerinin UCM müdahalesi için Hollanda'ya çağrı
Hollanda'da 6 sivil toplum kuruluşu (STK), işgal güçlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yönelik casusluk faaliyetleri ve müdahalelerinin soruşturulması için Hollanda Savcılığına çağrıda bulundu.
Hollandalı STK'lerden The Rights Forum'un internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, European Legal Support Centre, Een Ander Joods Geluid, Artsen voor Gaza, Al-Mezan ve Al-Haq ile oluşturulan koalisyonun, Hollanda Savcılığı'na resmi bir çağrı mektubu gönderdiği belirtildi.
Açıklamada, UCM'ye de gönderilen mektupta, işgal güçlerinin UCM'nin çalışmalarını neredeyse 10 yıldır sistematik olarak engellediği ve UCM'nin bağımsızlığına yönelik ciddi tehditler oluşturduğu ifade edildi.
İşgal güçlerinin UCM üzerindeki baskılarının Roma Statüsü'nün 70/1 maddesi kapsamında "yargı faaliyetlerine müdahale" suçu oluşturduğu belirtilen açıklamada, söz konusu eylemlerin kısmen Hollanda topraklarında gerçekleşmesi nedeniyle Hollanda yasaları çerçevesinde de suç teşkil ettiği bildirildi.
Açıklamada, söz konusu çağrıyı Hollanda kamuoyuna taşımak için Ocak 2025 sonuna kadar çevrim içi imza kampanyası başlatıldığı, UCM'nin ev sahibi ülke olarak Hollanda'nın Mahkemenin güvenliğini sağlama yükümlülüğü bulunduğuna işaret edildi.
UCM Başkanı, Mahkemeye "terörist örgüt" gibi davranıldığını belirtti
UCM'nin 23. Roma Statüsü Taraf Devletler Toplantısı'nda konuşan UCM Başkanı Japon Yargıç Tomoko Akane, Mahkemenin, verdiği tutuklama emirleri sebebiyle yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Akane, UCM'nin, meşruiyetini ve adaleti uygulamasını engellemeyi amaçlayan saldırılara maruz kaldığını belirterek, Mahkemenin zorlayıcı tedbirler, tehditler, baskılar ve sabotaj eylemleriyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Yargı görevini yerine getirdiği için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyesi bir ülkeden gelen yaptırım tehdidine işaret eden Akane, BMGK daimi üyesi bu ülkenin, Mahkemeyi terörist bir örgütmüş gibi yıkıcı ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
Mahkemenin bağımsızlığına ve tarafsızlığına yapılan her türlü müdahaleyi reddettiklerini söyleyen Akane, "Mahkemenin işlevinin siyasallaştırılmasına kesinlikle karşıyız. Her koşulda yalnızca hukuka uyacağız." dedi.
AA