• DOLAR 32.457
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2448.182
  • ...
Morolu Müslümanlar`dan Barış Sinyali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Moro İslamî Kurtuluş Cephesi (MILF) lideri Muhagher İkbal tarafından bugün yapılan açıklamada, önümüzdeki ay Kuala Lumpur’da Filipinler yönetimi ile barış görüşmelerinin gerçekleştirileceği dile getirildi.

İkbal açıklamasında, Filipinler liderine çağrı yaptı ve 22 Ağustos’ta gerçekleştirilecek barış görüşmelerinde güneye daha fazla özgürlük verilmesi için adım atılması gerektiğini ifade etti.

Reuters haber ajansına açıklama yapan İkbal, Filipinler liderinin Moro Müslümanlarının taleplerini yerine getirmesi gerektiğini ve bu talepleri karşılayabilecek güçte olduğunu sözlerine ekledi.

FİLİPİNLER GÖRÜŞMELERE HAZIR AMA…

Filipinler yönetimi adına MILF ile görüşmeleri yürüten heyet başkanı Marvic Leonen, Manila yönetiminin MILF ile anlaşmaya varmak için hazır olduğunu; ancak ülkenin güneyinde bulunan doğal gaz ve petrol ile ilgili MILF’in teklifini kabul etmediğini dile getirdi.

Filipinler Enerji Bakanlığı müsteşarlarından Jose Layug ise konu ile ilgili açıklama yaparak; “Filipinler yönetimi ülkenin güneyinde bulunan doğal kaynakları güvenli bir şekilde çıkarmak istiyorsa MILF ile anlaşma yapması gerekir,” dedi.

MILF: GÜNEYDEKİ KAYNAKLAR KORUNMALI

AFP’nin haberine göre, MILF, ülkenin güneyinde bulunan doğal kaynakların korunması gerektiğinin altını çizerken; doğal kaynaklar sorunun barış görüşmelerinde gündem maddesi olarak görüşülmesi talebinde bulundu.

Ekonomik kalkınmaya karşı olmadıklarını açıklayan MILF; Filipinler’in güneyinde bulunan enerjinin kullanılması kararının Filipinler yönetimi tarafından tek taraflı alınmaması gerektiğini ekledi.

BANGSAMORO BÖLGESİNİN KAYNAKLARI BANGSAMORO HALKINA AİTTİR

Hareketin resmi web sitesinden yapılan açıklamada, “Filipinler’in güneyinde bulunan ve çoğunluğunu Müslüman nüfusun oluşturduğu Bangsamoro bölgesinin kaynakları Bangsamoro halkına aittir,” denildi.

Hristiyan nüfusun yoğunlukta olduğu Filipin yönetimi petrol ve gaz rezervlerini güçlendirerek ihraç etmeyi planlıyor.

Filipinler ordusuna karşı yıllardır mücadele eden Moro İslami Kurtuluş Hareketi Şubat ayında hükümet ile barış görüşmelerine başladı.

Barış görüşmeleri geçtiğimiz senelerde de yapılmış ancak en son 2001 senesinde ateşkes ilan edilmişti.

ÇATIŞMALARDA 120 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Zengin doğal kaynaklara sahip bu bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 120 bin kişi hayatını kaybederken; 2 milyon kişi de yerinden edildi.

Morolu Müslümanlar 1978 yılından beri Müslüman nüfuslu Mindanao`nun bağımsızlığı için mücadele ediyor. Moro İslami kurtuluş Cephesi`nin 12 bin eğitimli savaşçısının bulunduğu belirtiliyor.

World Bulletin


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir