Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin
Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığının ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sırada yer aldığına değindi.
Diyabet hastalarının yaklaşık yarısının diyabet olduğundan haberdar olmadığını dile getiren Korkmaz, diyabet tanısı almış bireylerin mutlaka diyabet eğitimi alması ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uyması gerektiğini dile getirdi.
Diyabetin belirtileri nelerdir?
Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sıradadır. Türk Diyabet Cemiyeti verilerine göre diyabet hastalarının yüzde 45'i hastalıklarının farkında değildir. Peki, diyabet nedir? İnsülin hormonunun yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda kan şekerinin normalin üzerinde bulunması durumudur. Diyabet tanısı almış bireyler mutlaka diyabet eğitimi almalı ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uymalıdır. Diyabetin klinik belirtileri: Polifaji (sık yemek yeme), poliüri (sık idrara çıkma), polidipsi (sık susama), ayaklarda uyuşma-yanma, ağız kuruluğu, bulanık görme, ciltte kuruma, vücutta aşırı yağ birikimi insülin hücrelere geçişini sağlayan hormonların salınımını engeller. Bu durum ile birlikte tip 2 diyabet gelişebilir." dedi.
"Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta"
Diyabet hastalarının yüzde 80'inin obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklandığına vurgu yapan Korkmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Avrupa'da görülen tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'i obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Bunun sonucunda ise diyabet riski artmaktadır. Abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanması özellikle diyabet ile ilişkilendirilebilir. Bel çevresi, kadınlarda ortalama 80-90 cm erkeklerde ise ortalama 100 cm civarında olduğunda diyabet riski yüksektir." ifadelerini kullandı.
Korkmaz beslenme hakkında, "Diyabet tedavisinde kan şekeri (regülasyonu) kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrenilenlerin uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur." şeklinde konuştu.