Selçuklu Üniversitesi kendi bitkisini kendisi üretiyor
Selçuk Üniversitesi Ağaçlandırma ve Peyzaj Birimi, bitki ekimi, bakımı, sulaması ve gübrelemesi gibi konularda öğrencilere uygulama alanı yaratmak amacıyla 224 çeşit bitki üretti.
KONYA- Selçuk Üniversitesi Ağaçlandırma ve Peyzaj Birimi, bitki ekimi, bakımı, sulaması ve gübrelemesi gibi konularda öğrencilere uygulama alanı yaratmak ve üniversite bünyesinde bulunan ana kampüs ve ilçe kampüslerinde kullanılmak üzere 224 çeşit bitki üretiyor.
Alaeddin Keykubat Kampüsü'ndeki Ağaçlandırma ve Peyzaj Birimi bünyesinde 32 bin metrekarelik uygulama alanı bulunduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Ağaçlandırma ve Peyzaj Birimi Sorumlusu Orman Mühendisi Nail Kaklık, "Uygulama sahamızda ağaç, çalı, yer örtücü, çok yıllık çiçekler ve otsuz süs bitkilerinden oluşan 224 çeşit bitki çeşidi yetiştiriyoruz. Burada yetiştirdiğimiz bitkileri öğrencilerimizle birlikte kampüs içerisinde gerekli olan alanlara dikiyoruz ve bakımlarıyla da biz ilgileniyoruz. Dışarıya satış yapmıyoruz. Birimde yetiştirdiğimiz bitki çeşitlerinin geri dönüşümünü de sağlıyor ve çöpe gitmesini engelliyoruz. Örneğin, budadığımız dalları dal öğütme makinesinde öğütüyor ve toprak karışım harçlarında kullanarak tekrar bitki toprağına katkı maddesi olarak koyuyoruz." dedi.
Dersler fidanlıkta işleniyor
Bazı uygulama derslerini Ağaçlandırma ve Peyzaj Birimi'nde işlediklerini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Polat ise, "Üniversitemizin kampüsü içerisinde bu kadar çok bitki çeşidine sahip bir alanın olması ve bunu öğrencilerine uygulama sahası olarak tahsis etmesi son derece önemli. Özellikle Ziraat Fakültesi bünyesindeki öğrencilerimiz, bu alanda bitki dikim ve çoğaltma tekniklerini, peyzaj alanlarının bitkilendirilmesini, bitki bakım tekniklerini uygulamalı olarak öğreniyorlar. Bu alanla bölümümüz arasında kurduğumuz işbirliğini geliştirerek sürdürmeye devam edeceğiz." İfadelerini kullandı.
Teorik ve pratik bir arada
Uygulama derslerinin kendileri için oldukça verimli geçtiğini söyleyen Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ayşegül Altundağ, "Bu alanda teoride öğrendiklerimizi pratiğe dökebiliyoruz. Biz burada bitkilerin ekimi, dikimi, sulaması, gübrelemesi ve daha bir sürü aşamasını uygulamalı olarak öğreniyoruz. Bu da bizim mesleğimizle iç içe olmamızı ve her aşamanın zihnimizde netleşmesini sağlıyor. Bu uygulama alanının bizim için öneminin farkındayız ve bu sahanın daha da geliştirilmesi için çalışıyoruz." Şeklinde konuştu.(İlyas Yavuz - İLKHA)