• DOLAR 35.325
  • EURO 36.36
  • ALTIN 3021.19
  • ...
Filistinliler  ÇETİN KIŞ ŞARTLARI NEDENİYLE ENDİŞELİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci katillerin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız ve yıkıcı saldırıları 418 gündür aralıksız devam ederken, zorla yerlerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda ikinci kışı karşılıyor. Gazze'ye havadan ve karadan düzenlenen saldırılar ve sınır kapılarına uygulanan tam ambargo sebebiyle bölgedeki "insani kriz" giderek derinleşiyor. Bölgede su ve yiyecek gibi en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan Filistinliler, kış mevsiminin gelmesi ile sığındıkları çadırlarda yağmur ve soğuğun hakim olduğu kış şartlarıyla mücadele ediyor. Yerinden edilenlerin barındığı çadırlar, işgalcilerin bölgenin altyapısını yok etmesi nedeniyle en hafif yağmurda sular altında kalıyor.

YERMUK STADYUMU SIĞINMACILARI AĞIRLIYOR

Gazze kentinde bir zamanlar taraftarların sesleriyle inleyen Yermuk Stadyumu, şimdilerde zorla yerinden edilen sivillerin yeni sığınağı oldu. İşgalcilerin Gazze'nin kuzeyine başlattığı sıkı abluka ve saldırılar nedeniyle on binlerce Filistinli Gazze kentine göç etmek zorunda kaldı. Bölgede yakacak malzemenin kısıtlı olması nedeniyle ısınma problemiyle mücadele eden Filistinlilerin çadırları, işgalcilerin bölgenin altyapısını yok etmesi yüzünden en hafif yağmurda sular altında kalıyor.

Kış günü Cibaliya Mülteci Kampı'ndan göç ederek Yermuk Stadyumu'nu mesken tutmak zorunda kalan Sami Aseliyye, yaptığı açıklamada, sığınmacılar için kampa çevrilen stadyumda kurulan derme çatma çadırlarda sıkışık ve kalabalık halde kaldıklarını ifade etti. Aseliyye, "Durumumuz içler acısı. Naylon parçasından yaptığımız çadırlarımızı yağmur suları basıyor. Kaldığımız çadır her yandan su alıyor. 15 kişi aynı çadırda kalıyoruz. Dayanılması zor bir haldeyiz." dedi.

ÇADIRLAR KIŞ ŞARTLARINDA İŞE YARAMIYOR

Cibaliya'dan zorla yerinden edilen Filistinli Eymen Sıyam da soykırım nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sığınağı haline gelen Yermuk Stadyumu'na sığınmak zorunda kalan pek çok Filistinliden biri. Sıyam, "Bombalama ve ölüm tehlikesi altında, sokaklar cansız insan bedenleriyle doluyken ailemle birlikte kaçıp bu stadyuma sığınmak zorunda kaldık." dedi. "Çadırlarımız kış şartlarına uygun değil. Kumaştan olduğu için yağmur yağınca içine sızıyor, herhangi bir rüzgarda da yerinden sökülme tehlikesi doğuyor." ifadesini kullanan Sıyam, şöyle devam etti: "Çadırımızı su basınca, yağmur duruncaya kadar komşumun çadırına sığınmak zorunda kaldım. Endişe içinde yaşıyoruz, dünya adaletsiz. Arap ülkeleri nerede? Müslümanlar nerede? Neden yaşadığımız bu çılgınlığa son vermiyorlar?"

Hatice isimli Filistinli yaşlı kadın, barınacak bir yeri olmadığını, kızlarıyla birlikte Yermuk Stadyumu'ndaki bir çadırda yaşadıklarını aktardı. Diyabet hastası olduğunu söyleyen yaşlı kadın, tedavi olamadığını söyledi. Hatice, Arap ülkeleri ve dünyadan "israil saldırılarını durdurmak için harekete geçmelerini" istedi. Filistinli Said Şallaş da yağmur yüzünden çadırda kıyafet, yatak döşek ne varsa sular altında kaldığını aktardı.

İşgalcilerin bombardımanından korunmak için ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Şallaş, ancak bu sefer de kış koşullarına maruz kaldıklarını; kumaş ve naylon parçalarının kendilerini yağmurdan koruyamadığını ifade etti. Şallaş, dünyaya "evlerine dönebilmeleri için soykırımı durdurmaları" çağrısı yaptı.

STADYUM, PARK YA DA OKUL BAHÇELERİNE KURULAN ÇADIRLAR

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal da "Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde yerlerinden edilenlerin çadırları, yağmur suları nedeniyle ağır hasar gördü, eşyaları da zarar gördü." dedi. Basal, yağışın daha çok Yermuk Stadyumu, Gazze Belediye Parkı, Şatii Mülteci Kampı, bazı okullar ve Gazze Şeridi'nin orta ve güneyindeki alanlarda hasara neden olduğunu aktardı. Uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e zorla yerinden edilen Filistinlilerin kurtarılması için ivedilikle müdahale çağrısında bulunan Basal, sivilleri olumsuz kış şartlarından korumak için alternatif çadır veya karavanların sağlanmasını istedi.  AA

Kutu

Umut Kervanı’ndan

GAZZE’YE YARDIM ÇAĞRISI!

Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran Gazze’de işgalci barbarların saldırıları altında yaşam mücadelesi verirken bir de dondurucu soğuk ve yağışlara maruz kalan Gazzeli mazlumlar için yardım çağrısında bulundu.

Mehmet Tahir Özsoy / Doğruhaber

Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, Gazze’deki insani kriz nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu. Gazze’deki yardım çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kurtaran, “Umut Kervanı olarak, Gazze’deki yardım çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle kış aylarının gelmiş olmasından dolayı şu an oradaki kardeşlerimiz çok büyük sıkıntılar içerisindedirler. Zaten siyonist çetenin saldırıları durmaksızın devam ediyor. Öte yandan çadırlara yerleşen kardeşlerimizin zorlu kış şartlarından dolayı bu çadırlarında ciddi bir şekilde yıpranmalar bozulmalar mevcut. Hem rüzgârın etkisiyle hem de yağmurun yağması ve kış şartlarından dolayı çadırlar kullanılamaz hale geliyor. Böylece orada kalan kardeşlerimiz çok zor şartlara maruz kalıyorlar.” şeklinde konuştu.

“KARDEŞLERİMİZ ZOR DURUMDA”

“Umut Kervanı olarak, oradaki kardeşlerimize yönelik kış yardımlarının yapılması noktasında çağrımızı daha önce de yapmıştık.” diyen Kurtaran, şunları kaydetti: “Şimdi tekrardan özellikle bu çadırların yenilenmesi, yeni çadırların alınması ve hatta kardeşlerimize konteynır ulaştırılması için çağrımızı yineliyoruz. Ancak konteynırların içeriye girmesi, kardeşlerimize ulaştırılması noktasında ciddi sıkıntılar var. Ancak biz yine de Umut Kervanı olarak oradaki kardeşlerimize konteynır ulaştırmak için de çalışmalar başlattık. Bununla beraber kışlık giyim, yatak yorgan gibi onların ihtiyaçlarını giderecek malzemeler de tedarik edip onlara ulaştıracağız. Kardeşlerimiz zor durumdalar. Özellikle hayırseverlerimize seslenerek; kardeşlerimizi yalnız bırakmamaları noktasında onlara yardımcı olunması ve yardımların da ulaştırılması gerekiyor.”

Gazzelilerin sığındığı

10 BİN ÇADIR PARÇALANDI

İşgalci katillerin Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılardan kaçan Filistinlilerin sahil bölgesine kurduğu çadırlar, iki gün etkili olan olumsuz hava şartları ve dalgalar nedeniyle parçalandı.

İstanbul

Gazze'deki Filistin hükümetinin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, son birkaç günde 10 bin çadırın denize sürüklendiği ya da dalgaların etkisiyle parçalandığı belirtildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki yüz binlerce yerinden edilmiş kişiyi kurtarmak için uluslararası topluma, dünyanın tüm ülkelerine ve tüm uluslararası kuruluşlara acil insani yardım çağrısı yapıldı. İşgal ordusunun, bölgeye gönderilen 250 bin çadır ve karavanın Gazze Şeridi'ne girişine engel olduğu aktarılan açıklamada, yerinden edilenlerin kaldığı çadırların yüzde 81'inin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi. Açıklamada, ayrıca 135 bin çadırdan 110 bininin yıprandığı derhal değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. İşgalci barbarların zorunlu göç dayatması nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının her geçen gün arttığına işaret eden açıklamada, Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin 5 defadan fazla bulunduğu yerden ayrılarak başka bir bölgeye geçmek zorunda kaldığına dikkat çekildi.  AA

Kışın gelmesiyle

GAZZE’DE SALGIN

HASTALIKLAR ARTABİLİR

İşgalci barbarların yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinde, yoğun kalabalık ve imkansızlıklar nedeniyle kış mevsimiyle beraber salgın hastalıkların yayılabileceği uyarısı yapıldı.

Gazze

Gazze Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, işgal rejimi ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'deki imkansızlıklar nedeniyle sığınma merkezleri ve kamplara yeterli hizmetin verilemediği ve kaynakların yetersiz olduğu belirtildi. Kış mevsiminin gelmesiyle mevcut insani krizlerin giderek büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, "Belediye tarafından sunulan temel hizmetlere duyulan gereksinim artıyor. Ancak mevcut imkansızlıklar, hastalıkların artmasına ve salgınların yayılmasına neden olabilir." denildi. İşgalcilerin kuzeye yönelik sıkı ablukası ve saldırıları nedeniyle yoğun göç alan Gazze kentinde, yerinden edilmiş çok sayıda kişinin kentteki meydanlara ve okullara sığınmak zorunda kaldığı ifade edildi.

"Sığınmacı sayısına paralel olarak kentteki su, kanalizasyon ve çöplerin toplanması gibi çeşitli hizmet ihtiyaçları arttı. Kentin hali hazırda yaşadığı sağlık ve çevre sorunları katlandı." ifadesine yer verilen açıklamada, "Zorunlu göçün ardından mevcut durum daha zor bir hal aldı. Oldukça sınırlı imkanların olduğu kentte büyük çapta çöp yığınları oluştu. Suya talep çok arttı." ifadesine yer verildi. Kentteki çevre ve sağlık sorunlarına acilen bir çözüm getirilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, uluslararası toplum ve insan hakları kuruluşlarından, sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli imkanların sağlanması istendi.  AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir