• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Prof. Dr. Sevimli: Buzlu yolda kayma ölümcül veya ciddi sakatlanmaya neden olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsimine girilmesi beraber kar yağışı ile birlikte yerlerin buzlanmasından kaynaklı kaymalar ciddi yaralanma risklerini beraberinde getiriyor.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşit Sevimli, kaygan zeminde yürürken nelere dikkat edilmesi gerektiği, yetişkin ve çocuklarda meydana gelen vakalar, kırsalda bulunan vatandaşların meydana gelen bir vakada ilk olarak ne yapacakları, ilk yardım müdahalesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği ve dikkat edilmediğinde ne tür risklerle kar karşıya kalınacağı ile ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

"Kaygan zeminlerde yürürken, ellerimizin cepte olmaması gerekir"

Havaların soğumasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof. Dr. Sevimli, "Soğuk havalar, buzlanma ve kar riskleri taşır. Bu yüzden hem erişkin bireylerimiz hem de çocuklarımız için tedbirler almalıyız. Kaygan zeminlerde yürürken, ellerimizin cepte olmaması gerekiyor. En ufak bir kaymada sırtüstü, kafa üstü ya da gövdemizin, kollarımızın üstüne düştüğümüzde kendimizi koruyacak refleksi meydana getiremezsek, ciddi sakatlanmalara maruz kalabiliriz" dedi.

Sevimli, bu durumların bazen ölümcül olabileceği gibi beyin kanamaları, belde felçler, ya da kol bacakta ciddi kırıklarla karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekti.

"Bu kırıklar, büyüme çizgisini etkileyerek çocuklarımızda kısalıklar veya sakatlıklar bırakabiliyor"

Çocuklarda özellikle tıpta "suprakondiler humerus" denilen dirsek çevresi kırıklarıyla sık karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Sevimli, "Oyun çağındaki çocuklar parklarda ya da trafik alanlarında aniden tehlikeli durumlarla karşılaşıp dirsek kırıkları veya kol bacak kırıklarıyla hastanelere gelebiliyorlar. Bu kırıklar, büyüme çizgisini etkileyerek çocuklarımızda kısalıklar veya sakatlıklar bırakabiliyor" diye konuştu.

Sevimli, çocuklar ile birlikte kaygan zeminlerde yürürken dikkatli olunması, çocukların tek başına bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Kırığa müdahalede ilkel yöntemler kullanılmamalı, basit bir karton veya tahta ile kırık bölgesi stabilize edilmelidir"

Prof. Dr. Sevimli, kırık ve çıkık durumlarında yapılması gereken ilk kuralın kişinin hareketsiz bir pozisyonda taşınması olduğunu belirterek, "Özellikle köylerde veya sağlık ocaklarına uzak bölgelerde meydana gelebilecek kazalarda ilk müdahale çok önemlidir. Kanama varsa, temiz bir bez ya da tülbentle kanamanın durdurulması, o bölgeye, basit bir lastikle geçici olarak yarım saatte bir açabileceğimiz bir turnike uygulanmalıdır. Kırığa müdahalede ilkel yöntemler kullanılmamalı, basit bir karton veya tahta bir materyalle ile kırık bölgesi stabilize edilmelidir." şeklinde konuştu.

"Yanlış müdahale damarlara ve sinirlere zarar vererek kalıcı felçlere neden olabilir"

Kırık bölgesine yanlış müdahale edilmesinin damarlara ve sinirlere zarar vererek kalıcı felçlere neden olabileceğini belirten Sevimli, "İlk yardım, hepimizin bilmesi gereken bir durumdur. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı çeşitli kurslar düzenlemekte. İlk müdahale hayati önem taşır, hekimler yetişene kadar doğru müdahale yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"İlk yardım hayati önem taşıyor"

Prof. Dr. Sevimli, "Herkesin temel ilk yardım bilgilerine sahip olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda eğitimler düzenliyor, bu eğitimleri almak, her birey için hayati önem taşıyor" diyerek, bu bilgilerin, bir kişinin hayatını kurtarmak için ne kadar değerli olduğuna dikkat çekti.


İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir