• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Engelliler Gününde engelliye haksızlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ- Yeni İhya-Der Yardım Komisyonunun, yardıma muhtaç aile olarak tespit ettiği Sıdık Tüker, mağduriyetini İLKHA'ya anlattı. Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesinden aldığı yüzde 62 engelli raporu olan Tüker'e, Ankara SGK'dan 'Sağlık Durumu İyi' sonucunun gönderilmesi nedeniyle engelli maaşı bağlanamıyor.

 

Tüker, "Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesinden almış olduğum yüzde 62 kayıp raporuma rağmen, Ankara SGK, yüzde 60 kaybım yok gerekçesiyle onay vermiyor. Yüzde 60 kayıbım yoksa peki bu yüzde 62 kayıp raporu nasıl algılanıyor bilmiyorum." diyerek kurumlar arasında yaşanan çelişkiyi dile getirdi.

 

Ankara SGK'ya tekrar raporlarını gönderdiğini ancak, yaklaşık 70 gündür cevap gelmediğini belirten Tüker," Bu raporun sonucundan da umudum kalmadı. Hastalığımın 7 yaşında başladığını doktorlar ifade ediyor ve her geçen gün beni yatağa mahkum etmekte. Hastalığıma da teşhis koyamıyorlar. 'Kronik Sürüngen Hastalığı' olarak adlandırıyorlar ama sinirlerimin neden yok olduğuna anlam veremiyorlar. Tıp diliyle 'Polorapati' olarak isimlendirmişler ama sebebini bilmiyorlar." şeklinde konuştu.

 

"Ben hakkım olanı istiyorum"
İlgili Devlet kurumlarından, sadece mağduriyetini gidererek hakkını vermelerini beklediğini dile getiren Tüker, "Hastalık beni elden ayaktan düşürmeden önce çalışıyordum. 14 yıl içerisinde 3 bin 223 gün sigortalı çalıştım. Kanuna göre yüzde 60 kayıp raporu olup 10 yıl süreyle bin 800 gün sigorta primi şartı var. Benim ise bunun üzerinde, yüzde 62 kayıp raporum ve 3 bin 223 gün sigorta pirimim var. Kanuna göre tüm şartlar uygun ama, hakkımı alamıyorum. Ben hakkım olanı istiyorum çünkü ben hak etmişim ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum." dedi.

 

"100 metre yürüyeceksen 50 metrede bir dinlen"
Doktorunun hastalığına yapılacak bir şeyin kalmadığını söylediğini ifade eden Tüker, "Bu hastalık kanser değil, verem değil. Bundan dolayı vücudumda bozma olmuyor ama, yaşım ilerledikçe beni yatağa mahkum hale getiriyor. Doktor bana, '100 metre yürüyeceksen 50 metrede bir dinlen. Yüzde bir de olsa sinirler kilitlenirse artık açılmaz. Kilo almamaya çalış, uzun yol yürüme, kendini stresten uzak tut.' dedi" şeklinde konuştu.

 

Engelliler Gününde engelliye haksızlık

Engellilerin gündeme alınarak sorunlarının tartışıldığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle, yardıma muhtaç aile olarak tespit ettiği Tüker ailesinin mağduriyetine, getirdiği yardım paketiyle bir nebze de olsa yardımcı olmaya gayret gösteren Yeni İhya-Der'in Yardım Komisyonu Başkan Yardımcısı Muhittin Aydemir, yetkililere seslenerek, "Bu kardeşimizin geçim sıkıntısı var. Aile geçindiriyor, 3 öğrencisi var. Hakkı olduğu halde maaşı bağlanmıyor. Sayın Valimize, bu kardeşimizin mağduriyetinin giderilmesi için gayret gösterin diyoruz. Elazığ Belediyesine ve Elazığ'ın varlıklı ailelerine de bu kardeşimize yardım elinizi uzatın diyoruz." şeklinde konuştu. (Yasin Kavaklı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir