• DOLAR 34.151
  • EURO 38.006
  • ALTIN 2883.493
  • ...
"Hükümetin çalışana yaklaşımı yeni asgari ücret ile ortaya çıkacaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat Hükümetin yeni yılda uygulayacağı asgari ücret konusu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 

Kökat açıklamasında,"Asgari ücret, çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasına ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik önemli ve etkin bir sosyal politika aracıdır. İnsan temel hak ve özgürlüklerinin tanımlandığı tüm uluslararası sözleşmelerde, herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır adil ve elverişli bir ücrete hakkı olduğu kabul edilmektedir. Hükümetin ve işverenin çalışana yaklaşımı 2014 yılında uygulamaya geçilecek olan yeni asgari ücret ile ortaya çıkacaktır. İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret elde etmesi, yapılacak çalışmaların temelini oluşturmalıdır."dedi.

 

Asgari ücretin , gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam düzeyini sağlaması gerektiğini belirten Kökat, " Bilindiği üzere Anayasada, 'Asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur.' düzenlemesine yer verilmiştir. Asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların bir yansıması niteliğindedir. Emek aleyhine var olan çarpık ve adaletsiz yapının izlerini burada görmek mümkündür. Günümüzde asgari ücretli kadar vergi ödemeyen işverenlerin, serbest meslek sahibi girişimcinin olduğu bilinmektedir. Bir diğer olumsuz durum, bekar işçi açısından asgari ücretin yarısı tutarında olan asgari geçim indirimini uygulamayan işyerlerinin bulunmasıdır. Asgari geçim indiriminin asgari ücret düzeyine getirilmesi ile önemli bir beklenti karşılanmış olacaktır." ifadelerine yer verdi.

 

Kökat,"Yapılacak çalışmalar sonrası belirlenecek asgari ücretin çalışanların beklentilerini karşılayacak düzeyde olmasını temenni ediyoruz.Var olan asgari ücret dikkate alındığında, yıllık programda öngörülen yüzde 3 oranındaki artışın yüzde 4 veya 5 olması da bir anlam taşımamaktadır. Günlük 26,79 lira olan asgari ücretin 27,70 lira değil de 27,97 lira veya 28,24 lira olması, çalışanların geçim şartlarını insan onuruna yakışır düzeye getirmekten uzaktır." dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir