• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
“Vaktini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyan çocuklar arasında fark var”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa 7. Uluslararası Kitap Fuarı, kitap severlerin yoğun ilgisiyle devam ediyor. Fuar, çeşitli yayınevleri ve yazarları bir araya getirerek, katılımcılara geniş bir kitap yelpazesi sunuyor. Etkinlik, hem yerel halk hem de ziyaretçiler için kitap dünyasını keşfetme fırsatı oluşturuyor.

İLKHA’ya konuşan Yayınevi Temsilcisi Ali Belbağı, dijital çağda sosyal medyada vakit geçiren çocuklarla, kitap okuyarak kendini geliştiren çocuklar arasındaki büyük farkları vurguladı.

Sosyal medya kullanımının çocukların gelişimindeki olumsuz etkilerini dile getiren Belbağı, kitap okumanın çocukların kendilerine güven duymalarını ve zihinsel gelişimlerini nasıl olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Ayrıca, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın, dijital dünyadan uzaklaşmalarına ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağını belirtti.

“İnsanlara kitapları ulaştırmak, bizi daha mutlu kılıyor”

Belbağı, “Kitap konusunda değer vermek, insanların kitap okumasıyla doğrudan ilişkilidir. Eğer bir kişi kitaplara değer vermiyorsa, bizimle iletişim kurup kurmaması çok da önemli değil. Biz insanlara kitap ulaştırmanın yolundayız ve bizim için önemli olan budur. İnsanlara kitapları ulaştırmak, bizi daha mutlu kılıyor. Bu işi biraz daha hobi olarak yapıyorum. Fuarları dolaşıyor ve Türkiye’de gitmediğim yer kalmadığını düşünüyorum. Ancak birkaç yıl önceki kitap satışları ile şimdiki kitap satışlarını kıyasladığımızda, büyük ihtimalle yarı yarıya bir düşüş olduğunu görebiliriz. Bu düşüşün altında birçok sebep yatabilir. Maddi nedenler, insanların kitaplardan uzaklaşması gibi etkenler önemli rol oynuyor. Ancak mesele, insanlara kitapları ulaştırmak. Gittiğimiz yerlerde insanlara kitapları ulaştırdıkça daha mutlu oluyoruz. Bununla birlikte kitap alma oranlarının çok düştüğünü görmek, bizi üzüyor.” dedi.

“Çocuklarımız kitap okudukça kendilerine güvenleri artar”

Kitaplara kolay ulaşılabildiği halde okuma oranının düşük olduğunu vurgulayan Belbağı, dijital çağın etkisine dikkat çekti.

Belbağı, "Türkiye genelinde hemen her il ve ilçede kitap fuarları düzenleniyor. İnternet üzerinden de insanlar istedikleri kitaba kolayca ulaşabiliyor. Ancak mesele insanların kitapları satın almaması ve okuma oranlarının düşmesidir. Dijital çağın etkisi, internetin kitap okuma alışkanlığını engellemesi gibi birçok sebep sıralanabilir. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına kitap okumayı sevdirmeleri büyük önem taşıyor. Çocuklar, anne babalarını kitap okurken görürse, kitaplara daha fazla ilgi duyar. Eğitimcilerin ve velilerin de kitap okuma alışkanlığı kazandırmada rolleri büyüktür. Kitap okumak, insanlara değer katar. Çocuklarımız kitap okudukça kendilerine güvenleri artar. Dijital çağda vakitlerini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyarak kendini geliştiren çocuklar arasında büyük farklar var. Çocukların kendini geliştirebilmesi için tek bir tarzda değil, farklı türlerde kitaplar okuması gerekiyor.” diye konuştu.

“Çocukların yaşlarına uygun olmayan kitaplar satmasını doğru bulmuyorum”

Çocuğa yanlış önerilen kitabın okuma alışkanlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Belbağı, “Kitapçılar olarak, çocuklara yaşlarına uygun kitaplar önermeliyiz. Yanlış yönlendirmeler, çocukların kitap okuma alışkanlığından soğumasına neden olabilir. Yayıncıların, yaşlarına uygun olmayan kitaplar satmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bu, çocukların kitap sevgisini olumsuz etkiler. Sonuç olarak, kitaba değer verirsek kitap da bizi değerli kılar. Çocuklarımızın kitap okumayı sevmesi, onların gelecekte kendilerini geliştiren bireyler olmasını sağlar.” şeklinde konuştu.


İLKHA











Bu haberler de ilginizi çekebilir