• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Suriye`de olanlara Sessiz Kalmak Caiz Değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halep Şehri’nin büyük alimleri rejimin olayların en büyük sorumlusu olduğunu açıkladıkları bir bildiri yayınladı. Bildiride barışçıl göstericilere yapılan saldırıların durdurulması, düşünce mahkumlarının salınması ve daha fazla özgürlükler verilmesi, camilere dokunulmaması talep edilerek Suriye halkına uygulanan baskı ve zulüm kınandı. Öte yandan Ezher Kurumu da bir bildiri yayınlayarak, Ezher’in olaylara çok sabrettiğini ancak durumun artık kabul edilemez bir boyuta ulaştığını açıkladı. Bildiride Suriye’de olanlara suskun kalmanın dinen caiz olmadığı vurgulandı.

Halep Şehri’nden bir grup alim, ülkede kan akıtılmasında en büyük sorumluluğu; güçlü taraf olması nedeniyle rejime yükledi. Alimler ayrıca camilere saygı gösterilmesini talep etti.

Geçtiğimiz Pazar günü yayınlanan bildiride şöyle dendi: ‘Bu olaylardan en büyük sorumlu yönetimdir.’ Ardından kutsal mekanlar olan camilere saygı gösterilmesi, dokunulmaması talep edildi.

En büyük sorumlu rejimdir

Halep Şehri’nden aralarında Halep Müftüsü Dr. İbrahim Selkıni ve Dr. Mahmud Ukam’ın da bulunduğu 11 büyük alimin imza attığı bildiride şöyle devam edildi: ‘Halep alimleri bu kıymetli vatan topraklarında masum kanı akıtılmasını, namuslu kadınların ırzlarına saldırılmasını şiddetle kınamaktadır. Bu olaylarda en büyük sorumlu ise rejimdir.’

Ardından şu ifadelere yer verildi: ‘Yetkiliere ve dizginleri ellerinde bulunduranlara sesleniyor ve acilen bu olayları durdurmak için müdahale etmeye, fikir ve ifade özgürlüğü için imkan tanınmasını sağlamaya, devleti temsil etmeyen; çeşitli isimlendirmeler altında barışçıl göstericilere vahşice saldıran kesimleri engellemeye, rastgele tutuklamaların sonlandırılmasına, tüm fikir mahkumlarının salınmasına, acilen anayasanın; özellikle de 8. maddesinin düzeltilmesine çağırıyoruz.’

Bildiride ayrıca halkın tüm kesimlerine de birlik olma ve bu birliği kuvvetlendirme, ülkenin kamu ve özel mülkiyetini koruma, camilere dokunulmaması çağrısı yapılarak selameti, güvenliği, istikrar ve refahı için dua edildi.

Ezher çok sabretti

Diğer taraftan Büyük İmam, Ezher Kurumu Şeyhi Dr. Ahmed El-Tayyib başkanlığında Ezher, Suriye Rejimi’nin kan akıtmadan, aileleri parçalamaya, insanların hayatlarını tehdit etmeden, kurşunla sivil halka saldırmaya halkına yaptığı zulmü kınadı.

Oldukça sert bir üslup kullanılan bildiride şöyle dendi: ‘Ezher uzun süre sabretti ve hassas bir konuma sahip olması dolayısıyla Suriye’deki durum hakkında bugüne kadar konuşmaktan uzak durdu. Ancak artık Suriye Halkı’nın kendisinden ‘Suriye Rejimi’nin sınırları aştığını, bu Arap-İslam trajedisine bir sınır konulması gerektiğini’ ilan etmesini beklemesinin hakkı olduğunu düşünmektedir.’

Ezher, Suriye’deki yetkilileri Suriye halkını gözetmeye çağırdı. Yayınlanan bildiride Suriye halkının geniş çaplı baskıya maruz kaldığı, halka aşırı şiddet uygulandığı, tutuklanıp korkutuldukları dile getirilerek bu insanlık tradejisine suskun kalmanın kabul edilemez olduğunu ve dinen de caiz olmadığı vurgulandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir