Gençlerde bağırsak kanseri neden arttı? Meyve sebze değil zehir yiyoruz
Yapılan araştırmalara göre, son 30 yılda 25-49 yaş aralığındaki kişilerde bağırsak kanserinin görülme sıklığı yüzde 52 arttı.
Yale Tıp Fakültesi'nde gastroenterolog olan Dr. Michelle Hughes bu artışın gıda kaplarından meyve ve sebzelere kadar her gün kullandığımız eşyalarda bulunan mikroskobik kimyasalların artan kullanımından kaynaklanabileceğini söyledi.
Dr. Hughes, bu maddelerin tıbbi olarak endrokrin bozucu kimyasallar olarak bilindiğini, 'bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakteri dengesini bozan küçük havadaki parçacıklar ve kimyasal kirleticiler' olduğunu açıkladı.
Bu durum iltihaplanmaya ve ardından kansere yol açabilir.
1950'den sonra doğan kişiler, yaşamları boyunca daha fazla çevresel değişikliğe ve kirletici unsurlara maruz kaldıkları için daha fazla risk altında olabilirler.
Uzmanların giderek daha fazla endişe duymaya başladığı endokrin bozucu kimyasallara bir örnek, meyve ve sebze üretiminde kullanılan pestisitler.
Frontiers in Cancer and Society dergisinde yayınlanan bir araştırma , tarımsal pestisitlere maruz kalmanın, belirli kanser türlerine yakalanma riskini artırmada sigara dumanı kadar kötü olabileceğini öne sürüyor.
Yabani ot ve böcekleri kontrol etmek için kullanılan kimyasallar meyve ve sebzelerde kalabilir; bu da bunları düzenli olarak küçük miktarlarda tüketebileceğimiz anlamına geliyor.
Ağır tarımsal üretimin yapıldığı ve pestisitlere maruz kalınan bölgelerde bağırsak kanseri görülme sıklığının arttığı ortaya çıktı.
Sonuçlar ayrıca, maruziyetin Hodgkin dışı lenfoma, lösemi ve mesane, kolon, akciğer ve pankreas kanserlerinin gelişimiyle bağlantılı olduğunu da ortaya koydu.
HAMZA DURMAZ