"Karaciğer sirozunun başında alkol ve fazla kilo geliyor"
Uzmanlar, karaciğer sirozu sebepleri arasında alkol ve fazla kiloya bağlı karaciğer yağlanmasının geldiğini ifade ettiler.
BURSA-Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi, Karaciğer Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, karaciğer sirozu sebepleri arasında en sık hepatit, safra yolu iltihabının ve taşının, alkol ve son zamanlarda fazla kiloya bağlı karaciğer yağlanmasının geldiğini söylüyor.
Bu hastalıklar yavaş ilerlediğinden hasta uzun süre normal bir yaşam sürdürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Emiroğlu hastalığın kendini belli ettiğinde karaciğer yetmezliği, asit gelişimi, ağır sarılık, kemik dokusu bozuklukları, pıhtılaşma bozukluğu, kapı toplardamarında yüksek tansiyon ve beyin hastalıklarına yol açtığını belirtiyor. İştahsızlık, halsizlik, zayıflama ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra yemeklerden sonra uyuklama, geceleri uykusuzluk çekme karaciğer hastalıklarının ortak belirtileri arasında bulunuyor. Hastalık ilerlediğinde ise bu belirtilerin yanı sıra hastada kişilik ve davranış değişikleri görülebiliyor. Kilo kaybı, idrar miktarında azalma, aşırı halsizlik yaşanmasıyla hasta komaya girebiliyor. Bu belirtiler de görüldüğünde artık hastanın karaciğeri vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geliyor yani karaciğer yetmezliği ortaya çıkıyor. Ancak bu sinsi hastalık bazen karaciğer kanseri ile de karşımıza çıkabiliyor
Karaciğerin işlevini bozulup, çalışmaz hale gelmesi durumunda hastaların tek seçeneği kalıyor: Karaciğer nakli.
Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, ülkemizde karaciğer nakil operasyonlarının dünya standartlarında yapıldığını belirterek nakil operasyonlarının da farklı yöntemleri olduğunu söyleyerek şu bilgileri veriyor:
Orthotopik karaciğer nakli
Orthotopik karaciğer nakli, En sık kullanılan karaciğer nakli türü
Orthotopik karaciğer naklinde alıcının karaciğeri tamamen çıkarılıyor ve yerine canlı vericiden ya da kadavradan alınan karaciğer takılıyor. Eğer nakil, canlı vericiden yapılıyorsa karaciğerin yarısı alınıyor ve nakil yapılıyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan ise karaciğerin tamamı alınarak naklediliyor.
Orthotopik karaciğer naklinde diğer nakil türlerine göre daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Çünkü hastalıklı karaciğer tamamen çıkarılıyor bu sayede ileride gelişebilecek kanser ve hastalık nüksü ihtimali de düşüyor. Ayrıca karaciğer aynı yere takıldığı için kan akımları daha rahat oluyor ve o bölgedeki damar ve safra yolları çok kolay bir şekilde birbirine bağlanabiliyor.
Yardımcı heterotopik nakil
Yardımcı heterotopik (Auxillary) nakil, çok sık yapılmayan ancak zaman zaman ani gelişen mantar zehirlenmeleri yada metabolik bazı karaciğer hastalıklarında, hastanın kendi karaciğerinin bir kısmı korunarak yapılıyor. Karaciğer yetmezliğine sebep olan etken ortadan kalktığında kişinin kendi karaciğeri tekrar çalışmaya başlıyor.
Küçültülmüş ve ayrılmış nakil
Türkiye'de organ bağışı düzeyi düşük olduğu için split nakil, karaciğer bekleyen hastalar için umut oluyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yapılan split karaciğer naklinde organ ikiye bölünüyor ve iki ayrı alıcıya naklediliyor. Genellikle karaciğerin sağ lobu yetişkinlere, sol lobu ise çocuk veya küçük yapılı hastalara takılıyor.
Aklımızda bulunsun
Çocuklarda karaciğer nakli gerektiren hastalıkların başında doğuştan safra yollarının oluşmaması ve metabolik hastalıklar geliyor. Sarılık, karın şişliği, kaşıntı belirtileri ile kendini belli ediyor ve büyüme ve gelişme geriliğine de neden oluyor.
Karaciğer, kandaki birçok kimyasal maddeyi düzenleniyor ve "safra"yı salgılıyor. Mide ve bağırsaklardan çıkan kan, işlenmek üzere karaciğerden geçiyor. Ayrıca besin ve ilaçları parçalayarak kullanımını daha kolay hale getiriyor.(Zeki Aras-İLKHA)