• DOLAR 34.608
  • EURO 36.318
  • ALTIN 2972.96
  • ...
İshak Paşa Sarayı tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini ağırlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan, kartal yuvasını andıran yerleşkesi ile yüzyıllardır İshak Paşa Sarayı yerli, yabancı turistleri ağırlıyor.

UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan tarihi saray özellikle barındırdığı desenler, figürler ve duvarlarına işlenen ayetlerle fotoğraf sanatçıları olmak üzere her kesimden insanın dikkatini çekiyor.

İlçenin güneyinde tepelik alanda bulunan ve çevresinde sarp dağların bulunduğu Osmanlı mirası İshak Paşa Sarayı, yılın her dönemi ziyaretçilerin uğrak yeri haline geliyor.

Saray Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7 bin 600 metre karelik bir alan üzerine oturtulmuştur. Bazı kısımları tek, bazı kısımları iki, bodrum dahil bazı kısımları üç katlı olarak yapılmıştır.

Geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçileri yerleşkede bulunan bir saray için gerekli tüm bölümler türbe, iç ve dış avlular, divan, harem, harem odaları, aşevi, hamam, toplantı salonları, eğlence yerleri, mahkeme salonu, camii, çeşitli hizmet odaları, oturma odaları, uşak ve seyis odaları, muhafız koğuşları, cezaevi, erzak depoları, cephanelik, tavlalar, bodrum katlarında çeşitli hizmet odaları karşılıyor.

Mimari yapısında Osmanlı ve Selçuklu ile barok ve rokoko mimarilerinden izler taşıyan saraya gelenler, aynı bölgede yer alan İslam alimi Ahmed-i Hani'nin türbesi ile Urartu Kalesi, Ahmed-i Hani Müzesi ve Eski Bayezid Camisi'ni de ziyaret ediyor.

Yaz aylarında yoğun ziyaretçi alan tarihi mekan, ara tatil dolayısıyla yurdun farklı illerinden gelen çocuklar ve ailelerini misafir etti.

Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre son 10 ayda 227 bin 632 kişi tarihi sarayı ziyaret etti.

Doğubayazıt'ın 7 kilometre güney doğusunda, Eski Beyazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş, pek çok bölümleri ile komple bir saray olan İshak Paşa Sarayı, Birinci Dünya harbine kadar Bayezid Sancağı yönetilmiştir.

Sarayın yapımına 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanılmış, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784 yılında tamamlanmış. Saray 115x50 metre boyutlarında, tesviye edilmiş, Karaburun tepesi üzerine terası, iki avlu ile bu avluları çevreleyen çeşitli yapı topluluğundan meydana gelmektedir.

Şırnak'ın İdil ilçesinden İshak Paşa Sarayı'na fotoğraf çekmek için geldiklerini belirten İdil Fotoğraf Kulübü üyeleri yapının kendileri güzel görseller sunduğunu belirtti.

Kulüp üyeleri adına izlenimlerini aktaran Mecit Çevrim, "Bizde Türkiye'nin her yerini çekip paylaşmak istiyoruz. Bugünde ekip arkadaşlarımız ile birlikte buraya geldik. Müthiş bir bina müthiş bir yapı. Gözlemlediğiniz zaman bu kadar yüksek bir yere bugün ki şartlarda bile inşa edilmesi zor bir yapı olarak fark ettik. O dönemin mimarlarının başarısını kutlamak lazım. Tarihimizi anlatan güzel bir yapı olmuş, restorasyon iyi fena değil." dedi.

"Fotoğrafçılık anlamında biz aradığımız her şeyi bulduk." diyen Çevrim sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taşların turuncu renkleri gün batımında çok güzel görünüyor, bunu kareledik. Binanın kendisi çok güzel bir manzara elde ettiğimiz yer oluyor. Sağ olsun aşağıda da iki yaşlı amca bulduk, portre anlamında güzel fotoğraflar elde ettik. Herkesin gelip görmesi gereken muazzam bir yer. Umarım dünyadan çok fazla turist alacak mekan olur. Bölgeye hareketlilik getirir."

Giresun'dan geldiklerini belirten Yunus Kılıç, sarayın yapısının kendilerini çok etkilediğini belirtti.

Kılıç, "İshak Paşa Sarayı'nı daha önce duymuştuk yerinde görmek için ziyarete geldik ailemizle beraber. Gördüğümüz kadarıyla çok muhteşem. Ayrıntılı gezdiğimizde daha çok mutlu olacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


Kaynak: İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir