• DOLAR 35.494
  • EURO 36.432
  • ALTIN 3045.52
  • ...
''Muş Ovası gelecekte tahıl ve gıda deposu haline gelecek''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Muş Kültür Merkezinde düzenlenen yılsonu faaliyet programına kurum temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Faaliyet programında bir açılış konuşması yapan şirket yöneticilerinden Ayhan Özyurt, tarım sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve AB ülkelerinin birçoğunda nüfusun gıda maddeleri ihtiyacını karşıladığı noktasında istatistiki bilgiler sundu.

Özyurt, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağı oluşturması noktasında belli bir kesime istihdam olanağı sağlaması, dışa bağımlılığın önlenmesi, ödemeler dengesi üzerinde önemli etkilerin olması gibi nedenlerle ekonomide stratejik rol ve işlevini korumayı sürdürmekte olduğunu kaydetti.

Kuruluş ve hizmet amaçlarının Muş'ta üretim yapan çiftçilere teknik anlamda hizmet sunmak olduğunu belirten Tarlam Tarımsal yayım ve Danışmanlık Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı A. Rahman Yamaç; "Şuan şirketimiz bünyesinde çeşitli alanlarda hizmet veren 29 mühendis arkadaşımızla çiftçimize hizmet sunmaktayız. Önümüzde ki yıl genç ve dinamik kadroyla çiftçilerimize bu hizmeti en etkili şekilde sunmak için kararlıyız. Çalışmalarımızın etkili ve donanımlı bir şekil kazana bilmesi için Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden, Kamu müdürlüklerinden ve tarımsal alanda faaliyet gösteren tüm birimlerden, ön açıcı desteklerini bekliyoruz''dedi.

Muş'ta hayvansal ve tarımsal alanda şirket olarak gerçekleştirdikleri ve geliştirdikleri projeler çerçevesinde yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi sunan Yamaç, Muş merkez ve ilçelerinde 11 bin hayvansal üretim 28 bin bitkisel üretim işletmesi bulunduğunu kaydetti. Bu işletmelerin 1091 tanesinin danışmanlık hizmeti sunmakta olduğunu ifade eden Yamaç, özellikle çalışmaların yoğunlaştığı alanlarda, hem Muş'taki çiftçinin tarımsal ve hayvancılık alanında bilinçlendirilmesi konusunda, hem de alternatif ürün geliştirme ve bu noktada özellikle bilinçli olarak gübre ve ilaç kullanımı konusunda çiftçiye yardımcı olabilmek için çalışmalarının giderek genişleyeceğini ve gelişeceğini söyledi.

Programda konuyla ilgili katılımcıları bilgilendirme adına bir konuşma yapan Muş İl Özel İdare Genel Sekreteri Şehmuz Yentür, Muş'ta 820 bin dönüm arazinin mevcut olduğunu, bu arazinin ancak %50 sinin tarıma el verişli araziler olduğunu belirtti. Yentür; "sulana bilir tarım arazimiz ise şu anda 58 bin dönümdür. Alparslan 2 Barajının faal olmasıyla beraber 80 bin dönüm arazimiz daha suya kavuşacaktır. Alparslan 2 barajının araziye su pompalamasıyla beraber Muş Ovası tahıl ve gıda deposu haline gelecek'' dedi.
Dünyadaki en büyük değerlerden bir tanesinin de su olduğunu kaydeden Yentür, bir ülkenin geleceğinin temiz bir havaya suya ve verimli toprağa bağlı olduğunu beklirtti. Bu 3 değerin de Muş'ta mevcut olduğunu kaydeden Yentür, Muş'un tarım ve hayvancılık ili olduğunu, bilinçli bir tarım ve hayvancılıkla Muş'un gelecekte sosyoekonomik olarak kişi başına milli gelirin en alt biriminde değil sanayi bölgesindeki illerin seviyesine gelebilecek en çok geliri olan bir il olacağını söyledi.

Program çiftçilerin şirket yöneticilerine sordukları soru ve cevaplarla sona erdi. (M. Şirin çağlayan-İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir