• DOLAR 34.106
  • EURO 38.024
  • ALTIN 2880.999
  • ...
"Faiz, haksız kazanç elde etme yoludur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Faizle konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Molla Salih Yücel, "Faiz asrımızda büyük bir bela ve musibettir." dedi.

"Faiz virüs ve veba gibi yayılıyor"
Efendimiz (sav)' in Veda Haccında cahiliye dönemine ait olan bütün gelenek, adet ve hükümleri ayaklarının altına aldığını hatırlatan Molla Salih Yücel, bunlardan bir tanesinin de faiz olduğunu söyledi. Yücel, "Son olarak Efendimiz faizi kaldırdığını kendisine inen ayet ile veda haccında açıklayarak, ayakları altına almıştı. Ama ne yazık ki efendimizin ayakları altına alıp çiğnediği bir cahiliye adeti olan faiz olayı maalesef günümüzde hayatın olmazsa olmaz bir parçası haline dönüştürülmüş ve dolayısıyla faiz olayının toplumda virüs gibi veba gibi yerleşmesinin neticesinde birçok sıkıntı meydana gelmiştir. ve gelmeye de devam etmektedir." dedi.

Allah'ın faizi haram kıldığını ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticareti helal kıldığını belirten, Yücel, faiz haksız kazanç elde etme yolu olduğunu vurgulayarak, hem de bu yolların en kötü en iğrenç ve toplumsal hayatı ifsada uğratanı olduğunu söyledi.

"Faiz bir emek sömürüsüdür"
Günümüzde faizin medeniyet kisvesi altında insanlara sunulduğunu dile getiren Molla Yücel, "Bunun gerek bankacılık sistemi ile gerek tefecilik sistemi ile yapılıyor. Ne suretle olursa olsun, siz birisine borç para verdiğiniz zaman ve bunun vadesi geldiğinde fazlasını aldığınızda bunu adı faizdir. Çünkü siz bir emek sarf etmiyorsunuz. Ter dökmüyorsunuz. Karşıdaki insanın emeğini sömürüyorsunuz. Ama İslam burada karşı tarafı da düşünerek ödeyemiyorsa ona zaman tanımanı hatta İmkânın varsa onu affetmeni ve ya daha geniş bir zaman imkânı vermeni istiyor" şeklinde konuştu.

"Faiz fakirden zengine aktarımdır"
Faizin ezen ve ezilen diye iki sınıfı oluşturduğu tespitinde bulunan Yücel, "Faiz fakirden zengine aktarımdır. Her zaman böyle olur. Faizin zararlarının başında eğer rabbimiz kitabında kelamında bir şeyi yasaklamış ve büyük günah olarak görmüşse Efendimiz, Allah faiz yiyene yedirene, kâtiplik yapana taşıyana getirene aracılık yapana 10 kişiye Allah lanet etsin diyorsa o çok büyük bir beladır musibettir. Günahtır. Faiz yiyenler böyledir. Faizle uğraşanlar cin çarpmış gibi oluyor dengeleri bozuluyor faizle uğraşan toplumların da dengesi bozulur" diye konuştu.

"Faiz bir beladır bir musibettir"
Günümüz dünyasının da faizin zararının farkında olduğunu hatırlatan Molla Yücel sözlerini şu şekilde sürdürdü.
"Faiz bir beladır bir musibettir bunu tek kelime ile ifade edecek olursak toplumda faiz olduğu sürece bu toplumun huzuru mutluluğu ve saadeti yakalama şansı olmaz. Her zaman toplumda ezen bir kapitalist yani Karun gibi olan adamlar oluşacak. Karuncuklar oluşacak ve bunlar toplumu sömürecektir"

"Faiz kalkarsa Allah'ın izniyle toplum mutlu olur"
Toplumda bankaların ve lobilerin dışında da bireysel olarak tefecilik yapıp bankadan daha kötü insanlar olduğuna işaret eden Yücel, "Onun için faiz olduğu sürece toplum mutlu olma şansını kaybeder. Ve toplumda her zaman ezilenler olur. Faiz kalkarsa Allah'ın izniyle toplum mutlu olur. Huzurlu olur. Kardeş gibi yaşamayı becerir ve Allah'ın ricasını kazanır çünkü ilahi kanun budur" diye konuştu .(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir