Elektrikte yeni düzenleme! 1.2 milyon abonenin faturası 2 katına çıkacak
Elektrik faturalarıyla ilgili yeni bir karar alındı. 1 Ocak'tan itibaren yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) tüketimi olan aboneler sübvansiyon dışı bırakıldı. 2025'te aylık 417 kilovatsaatin üzerindeki tüketimler için yani 1.050 TL üzerindeki faturalar için gerçek maliyetler yansıtılacak. Kararla 1.2 milyon abonenin elektrik faturasının 2 kat artması bekleniyor. İşte detaylar...
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) ekim ayında aldığı son düzenleme kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 1 Ocak 2025'ten itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla yıllık tüketimi 5 bin kilovaatsaat olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak.
DEVLET DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Elektrik faturalarıyla ilgili alınan sübvansiyon kararıyla 2025 yılında yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaat olan aboneler devlet desteğinden yararlanamayacak, gerçek maliyetlerini ödeyecek. Bu da aylık 417 kilovatsaat kullanıma denk geliyor. Yani aylık faturası 1.050 TL ve üzerinde olan vatandaşlara önümüzdeki yıl destek sağlanamayacak.
SINIR AŞANLARIN FATURASI NE KADAR GELECEK?
Türkiye'de 40 milyon mesken abonesi bekleniyor. Düzenlemeden mesken abonelerinin yüzde 3'ü yani 1.2 milyon konut abonesinin etkilenmesi bekleniyor. Yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaati aşan abonelerin faturalarında 2 kat artış bekleniyor. Yani 1.050 TL'lik faturalar 2 bin lirayı aşacak.
BAKAN BAYRAKTAR DUYURMUŞTU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, düzenlemenin sinyalini geçtiğimiz günlerde vermişti. Bakan Bayraktar, "Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyeti neyse onu ödemesini istiyoruz. Bunun da doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyoruz. Aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar" demişti.
NERELER DÜZENLEMENİN DIŞINDA TUTULACAK?
Konuya dair yapılan açıklamada, "Camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler, AFAD geçici barınma merkezleri şehit aileleri ve muharip/malul gaziler" düzenlemenin dışında tutulacağı aktarıldı.