• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte bugün: 16 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1869: Akdeniz’i Kızıldeniz’e, dolaylı yoldan da Hint Okyanusu’na bağlayan Süveyş Kanalı açıldı. Temelleri Osmanlı İmparatorluğu tarafından atılmış olan bu yapay suyolu ile Baharat Yolu’nun canlandırılmasını sağlanmıştır. Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla karşılaştırıldığında kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir. 

1918: İngilizler Musul’u işgal etti. Musul’da yerleşik Osmanlı 6’ıncı Ordu Komutanı Ali İhsan Paşa şehri İngilizlere terk etmemek için istifa etti. Yerine Gelen Binbaşı Halit Akmansu İstanbul’dan aldığı emri yerine getirerek Musul’u boşalttı. 15 Kasım’da İngiliz askerleri Musul’a asker çıkarıp işgal ettiler. 

1933: ABD ve Sovyetler Birliği, diplomatik ilişkileri başlattı. Bu diplomatik ilişkiler İkinci Dünya Savaşı’nda bir ittifaka dönüşecek ve kapitalist Batı ile komünist Rusya omuz omuza mücadele verecekti. 

1948: Dünyanın çeşitli yerlerinden yüzbinlerce siyonist yahudinin Filistin topraklarına yerleştirilmesini sağlamak üzere “sihirli halı” operasyonu başladı; yahudileri Filistin’e taşıyan ilk uçak Yemen’e indi. 

1949: İsmet İnönü ve Celal Bayar’a suikast ihbarı yapıldığı ileri sürüldü. Osman Bölükbaşı ve Fuat Arna, suikast düzenleyicisi olma iddiasıyla tutuklandılar. İddianın geçersizliği anlaşılınca her ikisi de serbest bırakıldılar. Kimi uzmanlara göre popülariteleri gittikçe yok olan İsmet İnönü için yaklaşan seçimler de göz önünde bulundurularak bir cilalama operasyonu yapılmak istenmiş ve suikast senaryosu sahneye konmuştu. Bu yöntem CHP’ye ilk dönemden kalan bir mirastı. CHP, tek parti döneminde bu suikastleri ya kendilerine muhalifleri ortadan kaldırmak ya da zedelenen imajı düzeltmek amacıyla yapıyordu. 

1976: Türkiye’de iki Filistinli mücahid; Muhammed Reşit ve Mehdi Muhammed, ömür boyu hapse mahkûm edildi. Reşit ve Muhammed 11 Ağustos 1976’da Yeşilköy havaalanında işgalcilere ateş açmıştı.

1988: Yükseköğrenim kurumlarında başörtüyü serbest bırakan düzenleme, Meclis’te yasalaştı. Bir cunta kuruluşu olan YÖK ve Anayasa Mahkemesi, buna rağmen yasal olmayan yollar ve yorumlarla, başörtü yasağının yıllarca sürdürülmesini sağlayacaktı.


FATİH SİVİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir