• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon sürecinde üç temel hususun belirleyici olacağını aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı, "Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. İkincisi, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etki yaratacak. Üçüncü olarak, bütçe imkânlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz" dedi.

FİYAT İSTİKRARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Şimşek, ekonomik programın nihai hedeflerini açıklarken şu ifadeleri kullandı:
"Programımızın nihai hedefi, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımıdır. Bu hedefe giden yolda; fiyat istikrarı, bütçe disiplini, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm en temel bileşenlerdir."

Fiyat istikrarının önemine dikkat çeken Şimşek, "Yüksek enflasyon, karşı karşıya olduğumuz en önemli makro dengesizliktir. Fiyat istikrarını sağlamak uzun soluklu bir çaba gerektiriyor," dedi.

CARİ AÇIK VE REZERVLERDE İYİLEŞME
Cari işlemler dengesinde önemli gelişmeler sağlandığını belirten Şimşek, şu bilgileri paylaştı:

"Aldığımız tedbirlerle, yıllık cari işlemler açığını eylülde 9,7 milyar dolara ve milli gelire oran olarak yüzde 0,8’e düşürdük. Bu gelişmede; normalleşen altın ithalatı, enerji fiyatlarındaki gerileme, mal ve hizmet gelirlerindeki artış ve iç talepteki yavaşlama etkili oldu."
Rezervlerdeki artışa da değinen Şimşek, "2023 yılı Mayıs ayına göre brüt rezervlerimiz 59 milyar dolar, swap hariç net rezervlerimiz ise 106 milyar dolar artmıştır," dedi.

2025 BÜTÇESİ VE MALİ DİSİPLİN
2025 yılı bütçe hedeflerini açıklayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"2025 yılı bütçe teklifimiz 6,6 trilyon lira olup, faiz hariç bütçe teklifimiz 4,65 trilyon liradır. Bu teklifin yaklaşık yüzde 1,6’sına tekabül eden 74,4 milyar lira, Bakanlığımız hizmetleri için kullanılacaktır."

Bütçe disiplinine vurgu yapan Şimşek, "2023 yılında aldığımız tedbirlerle bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 5,2 ile sınırladık. 2025’te bu oranı yüzde 3,1’e indirmeyi hedefliyoruz," dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE ARZ YÖNLÜ TEDBİRLER
Dezenflasyon sürecinde arz yönlü tedbirlerin önemine dikkat çeken Şimşek, "Dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, aynı zamanda gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle destekliyoruz," ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM VE BÜYÜME BEKLENTİLERİ
Şimşek, ekonomik büyüme ve istihdam verilerine ilişkin olarak, "2023 yılında yüzde 5,1 olan büyümenin bu yıl yüzde 3,5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Son bir yılda toplam istihdam 1,1 milyon kişi artarak 32,8 milyona ulaşmıştır. İşsizlik oranı yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşmiştir" bilgisini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Son iki yılda olduğu gibi deprem yaralarının sarılmasını önceliklendirmeye devam edeceğiz. Kaynakları verimli kullanarak eğitim, sağlık, tarım, sosyal konut, sosyal destek, yeşil ve dijital dönüşüm alanlarına aktaracağız. Fiyat istikrarını sağlamak ve yapısal reformlarla büyüme potansiyelimizi artırmak temel hedefimizdir."


Mehmet Aydın