• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

MUŞ - Son günlerde bakliyattaki ani artışlar hem tüketiciyi hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Son bir ay içerisinde bakliyattaki (bazı ürünlerde) yüzde yüzlük artışların yaşandığını belirten esnaf, bazı firmaların karaborsacılık yaptığını ifade ettiler.


Piyasaya mal satan bazı firmaların hasat zamanı bakliyatı toplayarak sezon sonunda piyasaya sürdüğünü iddia eden esnaf, bu nedenle fiyatların yüzde yüzlere kadar çıkabildiğini ifade etti.


Toptancıktık işi yapan Nesim Yılmaz, "Hasat zamanında ucuz olarak toplanan bakliyat çeşitleri bazı firmalar tarafından depolarda stok ediliyor. Yurt dışından da bakliyat ithal edilmeyince bu firmalar özellikle son bahar aylarında stok ettikleri bakliyatı fahiş fiyatlarla piyasaya sürüyorlar. Burada tarım bakanlığı ve ticaret ve Sanayi odasına (TSO) önemli derecede görev düşmektedir. Yetkili birimler bakliyat ticareti yapan firmaları denetlemediği zaman bu şekilde dengesizlikler oluşuyor ve bundan da toptancıdan tutun tüketiciye kadar herkes etkileniyor.'' dedi.


Bakliyat ticareti yapan firmaların ürünü yüksek fiyatla piyasaya sunduğu zaman bu ürünlerin tüketiciye yetişinceye kadar yüzde 20'lerden yüzde 50'lere hatta yüzde 100'lere kadar yükselebildiğini ifade eden Yılmaz, bunun ciddi bir sorun olduğunu, yetkililerin bu konuya karşı duyarlı olmaları gerektiğini belitti. Yılmaz, aksi halde vatandaşın ciddi manada sıkıntı çekeceğini kaydetti.


Ani fiyat artışlarının esnaf olarak kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Âdem Şancı ise; "Özellikle bazı ürünlerde fiyatlar şuan çok yüksek ve bu fiyat artışlarında bizim haberimiz olmuyor. Daha yılbaşı gelmeden fiyatlar artıyor. Bizim asıl sıkıntımız şudur. Bu fiyat artışlarından neden bizim haberimiz olmuyor. Fasulyenin fiyatı şuan tam 2 kat arttı. Kilosunu 3 TL'den aldığımız fasulyenin şuan toptan fiyatı 6,5-7 TL. Fiyat artışları bizim ticaretimizi etkiliyor ve müşteri kaybediyoruz. Malımızın fiyatını söylediğimizde müşterinin fiyat artışlarından haberi olmadığı için olumsuz tepki alıyoruz. Dolayısıyla sıkıntı yaşıyoruz.'' ifadelerini kullandı. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)