Hindistan zehirli dumanla mücadele ediyor
Hindistan zehirli dumanla mücadele ediyor. Yeni Delhi’deki milyonlarca kişi, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük güvenlik sınırının 50 katını aşan zehirli dumanın içinde nefes almakta zorlanıyor.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de vatandaşlar zor günler geçiriyor.
Hava kirliliği Yeni Delhi'de artmaya başladı ve birçok insan adeta zehir soluyor.
Birçok kent sakini, hava filtrelerine ulaşamıyor veya evlerini dışarıdaki ağır kokuya karşı etkili bir şekilde koruyamıyor.
Bu kirli hava, her yıl binlerce kişinin erken ölümüne neden oluyor.
HİNDİSTAN HER YIL ZEHİRLİ DUMAN TABAKASIYLA KAPLANIYOR
Her yıl ekim ortasından ocak ayına kadar süren soğuk hava ve durgun rüzgarlar, bu ölümcül kirleticilerin atmosfere hapsolmasına neden oluyor.
Çarşamba sabahı, 30 milyondan fazla nüfusa sahip geniş kentin bazı bölgelerinde hava kirliliği “tehlikeli” seviyelerde ölçüldü.
IQAir tarafından yapılan ölçümlere göre, kentteki PM2.5 kirleticileri, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük güvenli sınırının 53 katına çıkarak metreküp başına 806 mikrograma ulaştı.
Öğle saatlerinde bile hava, bazı bölgelerde güvenlik sınırlarının 25-35 kat üstünde seyrediyordu.
Yeni Delhi her yıl bu zehirli duman tabakasıyla kaplanırken başlıca sebepler arasında, komşu bölgelerdeki çiftçilerin hasat sonrası tarlalarını temizlemek için yaptıkları anız yakma, sanayi ve araç emisyonları yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin felç, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve diğer solunum yolu hastalıklarını tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.
Bu durum özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir çalışma, 2019 yılında Hindistan'da hava kirliliği nedeniyle 1.67 milyon erken ölüm gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
Hüseyin Gültekin