Trump'ın Dışişleri Adayı Rubio, Çin ve İran karşıtlığıyla tanınıyor
ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, Çin ve İran aleyhindeki görüşleriyle ön plana çıkıyor.
ABD basınında, Trump'ın 5 Kasım'da başkan seçilmesinin ardından ikinci Trump döneminde Amerikan dış politikasının nasıl şekilleneceği ve yeni dışişleri bakanının kim olacağı merak ediliyordu.
Ülkenin ilk Latin kökenli Dışişleri Bakanı olacak Rubio'nun bu göreve gelmesiyle Washington ile Tahran ve Pekin arasındaki iplerin gerilebileceği öngörülüyor.
2010'da senatör oldu
2010'daki seçimlerde Florida'dan senatör seçilen Rubio, 2015'te Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adayları arasında yer alarak Trump ile yarıştı.
Trump, 10 Kasım 2015'te sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, "Marco Rubio, küçük şirketlerimden birini yönetmesi için işe almayacağım tam bir hafif siklet, aşırı abartılmış bir politikacı!" ifadesini kullanmıştı. Trump ayrıca, başkan aday adaylığı yarışı sırasında Rubio'dan "Küçük Marco" diye bahsediyordu.
Rubio, Trump'ın Cumhuriyetçilerin başkan adayı seçilmesinin ardından 2016'da ikinci kez senatörlük görevini üstlendi. 2022'deki seçimlerden de zaferle ayrılan Rubio, halihazırda 3. dönem senatörlük görevini sürdürüyor.
Öte yandan, görevi sırasında dış politika ve istihbarat ile ilgili komitelerde çalışan Rubio, Senato'da Seçilmiş İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi.
Çin ve İran karşıtı görüşleriyle biliniyor
ABD'nin Çin'e karşı daha agresif olması gerektiği görüşünü paylaşan senatörler arasında yer alan Rubio, ABD'nin Çin'in devlet güdümlü ekonomisiyle daha iyi rekabet etmesine yardımcı olmanın amaçlandığı sanayi politikasını savunuyor.
Rubio, 2019'da Çin'in yüksek teknoloji ve üretim teknolojilerinde endüstriyel dönüşüm olarak gördüğü MIC2025 Planı'nın, ABD'nin teknoloji şirketleri için "tehdit oluşturduğunu" savunarak, Pekin yönetiminin bu planına karşılık verilmesi amacıyla Kongre'ye Çinli şirketlerin ABD'ye yönelik yatırımlarına sınırlama ve vergi getirilmesi yönünde yasa tasarısı sundu.
Öte yandan, aralarında Rubio'nun da bulunduğu bazı Cumhuriyetçi senatörler, 2021'de Başkan Joe Biden'a gönderdikleri mektupta, yönetimin, İran ile 2015 nükleer anlaşmasına geri dönme ve İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması yönündeki "adımlarına" karşı çıktı.
Rubio, 8 Kasım'da basına verdiği demeçte, Orta Doğu'daki istikrarsızlık ve şiddetin tek sebebinin İran olduğunu savundu. Rubio, Trump'ın, İran "rejimi" için tehdit olarak görüldüğünü, bu yüzden de onu "öldürmek" istediklerini öne sürdü.
AA