• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte bugün: 11 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1914: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne savaş ilan etti. İttihat ve Terakki’nin ihtiras ve basiretsizliği sonucu savaşa giren Osmanlı, savaş sonunda dağılma sürecine girmiştir.

1918: Almanya ile Müttefikler, Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren Versaille (Versay) Antlaşması’nı imzaladı. 28 Temmuz 1914’te başlayan Avrupa merkezli küresel savaş, bu antlaşmayla sona erdi. Birinci Dünya Savaşı’nda; zamanın ‘büyük güçler’i iki tarafa ayrılarak savaşta yer almışlardır. Bu savaş dünya tarihindeki en çok zayiat verilen altıncı savaş olmuş ve savaşa katılan devletlerde birçok politik değişikliğe ve devrimlere yol açmıştır. 

1942: Varlık Vergisi’ne ilişkin yasa Meclis’te kabul edildi. Halkın bu süre içindeki perişanlığına aldırış etmeyen yöneticiler, İkinci Dünya savaşı patlak verince, milletvekillerinin bile maaşını karşılayamaz duruma gelmiş; hem azınlıklara hem de sıradan vatandaşlara çok ağır gelen ve dünyada bir benzeri bulunmayan Varlık Vergisi’ni icat etmişti. Varlık vergisine uymayanlar taş ocaklarında en ağır şartlarda çalıştırılmış; vergiler bu şekilde tahsil edilmişti. Ancak tek parti döneminin bu uygulaması, ekonomi tarihinde kara bir leke olarak kalmıştır. 

1965: Afrika’daki son İngiliz sömürgesi Rodezya, bağımsızlığını ilan etti. 1965’ten 1978’e kadar Afrika’nın güneyinde var olmuş eski bir devlet olan Rodezya Cumhuriyeti’nin şimdiki adı, Zimbabve’dir.

1973: Siyonistler ile batı yanlısı Enver Sedat yönetimindeki Mısır, ateşkes imzaladı.Dört Arap devleti ile siyonistler arasında 6 Ekim’de başlayan savaşın ardından imzalanan ateşkes antlaşmasıyla, savaştan kârlı çıkan yine siyonistler oldu. 

1997: Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, kumarın bir çeşidi olan “Sayısal Loto”yu başlattı. Devlet, ekran karşısında her hafta tüm halkı en cezbedici reklamlar eşliğinde kumar oynamaya teşvik etmekte ve ahlâken çökertmekteydi. 

2004: Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat, Paris yakınlarındaki bir askeri hastanede öldü. Arafat’ın cenazesi 12 Kasım’da Kahire’de düzenlenen törenden sonra Ramallah’ta defnedildi. Siyonistlere tavizler vererek Filistin devletinin tanınacağını sanan Arafat, ABD’nin teşvikiyle birçok tavizler vermiş ve iddialara göre yine israil ajanları tarafından zehirlenerek hayatını kaybetmişti. 

2013: Danıştay 8’inci Dairesi, avukatların baro levhasına kayıt için “başı açık” fotoğraf vereceklerine ilişkin yönetmeliği oy birliğiyle durdurdu. Karar, başörtülü bir avukatın açtığı dava sonucu alındı. 

2014: Komünist Çin Yönetimi, İslami faaliyetler yürüten 22 imama 5 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Komünist Çin Mahkemesi, karara bahane olarak vaaz ve dini faaliyetleri gösterdi.

2015: Kıbrıs’ın Lefke ilçesinde mahkemenin, bir kadın avukatın başvurusu üzerine bazı camilerde sabah ezanı okuma yasağı getirmesi kararına Âlimler Ve Medreseler Birliği tepki gösterdi. İttihad Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, Kıbrıs’ın İslam’ın fethine mazhar olduğunu; o günden bugüne kadar Ezan-ı Muhammedî’nin okunduğu bir yerde, birilerinin mahkeme kararıyla ezanı yasaklamasının akıl tutulması olduğunu söyledi. 


FATİH SİVİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir