• DOLAR 34.49
  • EURO 36.453
  • ALTIN 2956.093
  • ...
Tarihte bugün: 7 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1600: Divan Edebiyatı şairi Baki, öldü. Osmanlı’da Kanuni döneminin büyük şairi olarak ün salan Baki, Kanuni’den ve sonraki padişahlardan büyük teveccüh görmüş; yaşarken şiirleri nedeniyle takdir görüp övülen nadir şairlerden biri olmuştur. Vefatından önce kendisine Sultanu’ş Şuara, yani ‘şairlerin sultanı’ lakabı verilmesi de bu durumunu pekiştirmiştir. Osmanlı’da kadılık ve kazaskerlik de yapan Baki, çok istemesine rağmen Şeyhü’l İslam yapılmamıştır. Baki’nin en önemli eserlerinden biri, Kanuni’nin vefatından sonra yazdığı Kanunî Mersiyesi’dir.

1917: Rusya’da Çarlık Rejimi’ne son verildi; Komünist Bolşevikler Rusya’da iktidarı ele geçirdi. Bu olay, o zamanlar Rusya’da geçerli olan Gregoryen takvimiyle 26 Ekim’de gerçekleştiği için Ekim Devrimi olarak bilinir. Ayaklanma, işçi ve asker sovyetlerine, yani meclislerine dayandığı için Sovyet Devrimi olarak da adlandırılmaktadır. 

1917: Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Kuvvetleri, Osmanlı Devleti idaresindeki Gazze’yi ele geçirdi; Filistin topraklarının kontrolü elden çıktı. Siyonizmle anlaşan İngiltere, özelde İslam Âlemi’nin genelde tüm dünyanın kalbine hançer gibi saplanacak olan siyonist yahudi terör rejimini kurma planını devreye sokmaya başlayacaktı. Bir süre sonra Filistin topraklarının işgaliyle kurulan terör rejimi, Ortadoğu’da yıllar sürecek acı, kan ve gözyaşının kaynağı olacaktır.

1980: 12 Eylül Cuntası, toplu olarak işlenen suçlarda gözaltında tutma süresini 30 günden 90 güne çıkardı. Zaten çok uzun bir süre olan 30 gün, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir gaddarlıkla 90 güne çıkarılmıştı. Ancak bu zalimane süreye dahi çoğu zaman riayet edilmemiş; tam bir keyfilikle işkence altında insanlara aylarca eziyet edilmiş, birçoğu da öldürülmüştü. 

1982: Yeni Anayasa için referandum yapıldı. Göstermelik olarak yapılan referandumda yüzde 91,5 kabul oyu alan Anayasa ile Kenan Evren de Cumhurbaşkanı oldu. Referanduma yapılan eklemeyle Kenan Evren, kendisini cumhurbaşkanı seçtirdi. Bu referanduma yüzde 90 hayır diyen Bingöl, tarihe bir iz bıraktı; Bingöl, cesur Bingöl oldu. Şeyh Said’in memleketi Palu’dan ise yüzde 92 hayır oyu çıktı. Palu, bu olayda tarihi misyonuna uygun bir tercihte bulundu. 

1987: Tunus’un ilk devlet başkanı ve kurucusu Habib Burgiba, görevden alındı. Fransa ile anlaşarak Tunus’un bağımsızlığında rol oynayan ve devlet başkanlığı görevine getirilen Burgiba, batılılaşma yanlısı bir politika izlemiş ve bu nedenle yoğun bir muhalefetle karşılanmıştır.

2013: Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir İlçesi’nde yıllardır asılı bulunan ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazılı tabela, Valilik kararıyla kaldırıldı. 

2014: Terör çetesi askerlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik alçak saldırısı, Diyarbakır’da binlerin katılımı ile protesto edildi. Batman’da bir araya gelen binlerce Müslüman da ‘kahrolsun israil’ sloganları ile siyonist terörü lanetledi. Siyonist terör, İstanbul, Ankara, Kayseri ve Samsun başta olmak üzere yurdun dört bir yanında protesto edildi.

2014: Budist Myanmar Hükümeti, yeni bir zulüm tasarısını devreye soktu. Tasarı ile Arakanlı Müslümanlar, ya etnik sınıflamayı kabul edip vatandaşlık elde edecek ya da tutuklanacaktı.  

2016: Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesine ilişkin davanın 9’uncu duruşması, Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hukukçular da destek verdi. Dava 5 Aralık’a ertelendi. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında ise “azmettiriciler hakkında da gerekli soruşturma ve kovuşturma”nın yapılması istendi.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir