• DOLAR 34.608
  • EURO 36.326
  • ALTIN 2928.728
  • ...
35 milyondan fazla Bangladeşli çocuk tehlikeli kurşun zehirlenmesiyle karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

UNICEF, kurşun zehirlenmesine yanıt vermek ve ağır metalleri test etmek için sağlık ve çevre sektörlerindeki laboratuvar kapasitesini güçlendirmek amacıyla Bangladeş'in ilgili tüm bakanlıkları arasında çok sektörlü bir eylem planı çağrısında bulundu.

UNICEF'in Salı günü Dakka'da düzenlediği çalıştayda bildirdiğine göre, Bangladeş, kurşun kirliliğinden etkilenen çocuk sayısında dünya genelinde dördüncü sırada yer alıyor ve ülkede 35 milyondan fazla çocuğun kanında tehlikeli düzeyde yüksek kurşun seviyeleri bulunuyor.

Çalıştayda, çocuklarda kandaki kurşun seviyelerinin endişe verici düzeyde olduğunu gösteren önceki araştırmalardan elde edilen bulgular ve kanıtlar, bunları etkileyen kaynaklar ve kontaminasyon yolları sergilendi ve kandaki kurşun seviyeleri hakkında ulusal düzeyde temsili verilere sahip olmanın önemi vurgulandı.

Bangladeş Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı, UNICEF ile birlikte Uluslararası Kurşun Zehirlenmesi Önleme Haftası dolayısıyla ulusal bir çalıştay düzenledi.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Rana Flowers, yaptığı açıklamada "Yetişkinlerin aksine, çocuklar genel olarak ağır metallerden ve özellikle kurşun zehirlenmesinden daha ciddi şekilde etkilenir: etkiler yaşam boyu sürer ve geri döndürülemez." dedi.

 Flowers, "UNICEF, ortaklarıyla birlikte, her çocuğun kurşun ve toksik metallerden arınmış bir ortamda büyüyebileceği, oynayabileceği ve öğrenebileceği daha sağlıklı ve daha güvenli bir Bangladeş yaratma vizyonunu gerçekleştirmede Geçici Hükümeti desteklemeye kararlıdır." diye konuştu.

Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı Danışmanı Syeda Rizwana Hasan ise hükümetin, 2040 yılına kadar kurşunsuz bir gelecek yaratmak ve kurşun zehirlenmesini sona erdirmek için tüm paydaşlarla işbirliği yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Çocuklarda kurşun maruziyetini önlemeyi amaçlayan ve kurşun maruziyetinden arınmış bir dünya öngören küresel bir girişim olan Kurşunsuz Gelecek (PLF) ortaklığı aracılığıyla Bangladeş, 2040 yılına kadar çocukluk çağı kurşun zehirlenmesini sona erdirmek gibi iddialı bir hedef belirledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir