• DOLAR 34.579
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2918.462
  • ...
Çinli astronotlar, uzay görevini tamamladıktan sonra Dünya'ya döndüler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Astronotlar Ye Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu'yu taşıyan Shenzhou-18'in dönüş kapsülü, Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Dongfeng iniş alanına yerel saatle 01:24'te indi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı'na (CMSA) göre mürettebatın tamamı dönüş kapsülünden 02:15'te ayrıldı.

CMSA, 192 gün yörüngede kalan üç astronotun sağlık durumlarının iyi olduğunu ve Shenzhou-18 görevinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Shenzhou-18 görev komutanı Ye, bir yıldan fazla toplam uzay uçuşu süresine sahip ilk Çinli astronot oldu ve bir Çinli astronotun yörüngede en uzun süre kalma rekorunu kırdı.

Ekim 2021'den Nisan 2022'ye kadar Shenzhou-13 misyonunda mürettebat üyesi olarak görev yaptı.

Ye, yaptığı açıklamada, "Çinli astronotlar ardışık görevlerde uzaya uçtular. Yörüngede kalma süresinin rekorunun yakın gelecekte kırılacağına inanıyorum." dedi.

Yoğun bilimsel görevler

Çin, Shenzhou-18 insanlı uzay gemisini 25 Nisan 2024'te fırlattı. Görev sırasında Shenzhou-18 mürettebatı, mikro yerçekimi, uzay malzeme bilimi, uzay yaşam bilimi, uzay tıbbı ve uzay teknolojisi alanlarında düzinelerce deney gerçekleştirmek için bilimsel deney kabinlerini ve araç dışı yükleri kullandı.

Gaz deneyi için brülörü yanma deneyi kabininde değiştirdiler ve akışkan fiziği deneyi kabinindeki numuneleri planlandığı gibi test ettiler. Ayrıca uzay aracı buluşması ve kenetlenmesi konusunda yörünge içi eğitim de gerçekleştirdiler.

Shenzhou-18 astronotları iki kez uzay dışı aktiviteler gerçekleştirdi. Mayıs ayındaki ilk uzay yürüyüşleri, Çinli astronotların en uzun tek uzay yürüyüşü için yeni bir rekor kırdı.

Uzay istasyonunun robotik kolu ve Dünya'daki bir ekibin yardımıyla, ilk araç dışı faaliyetleri sırasında yaklaşık sekiz buçuk saat çalıştılar ve uzay çöpü koruma cihazlarının kurulumu da dahil olmak üzere çok sayıda görevi tamamladılar.

Mürettebat ayrıca acil karar alma araştırması da gerçekleştirdi. Bilgisayarı ve ilgili yazılımı kullanarak, temel bilişsel yetenek, risk algısı, karar verme stili ve kapsamlı karar alma görevleri üzerine testler de dahil olmak üzere bir dizi değerlendirmeyi tamamladılar.

Daha sonra yer personeli, test sonuçlarını kullanarak astronotların yörüngedeki acil karar alma yeteneklerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi ve yörüngede kalma süresi, duygusal durum ve iş yükü gibi faktörlerin bu yetenekler üzerindeki etkisini inceledi.

Görev sırasında mürettebat ayrıca rutin muayeneler ve kalp atış hızı ve kan basıncının dinamik izlenmesi de dahil olmak üzere gerektiği gibi düzenli tıbbi kontroller gerçekleştirdi. Bu prosedürler astronotların fiziksel durumunu kapsamlı bir şekilde izlemeye yardımcı oldu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir