• DOLAR 34.494
  • EURO 36.218
  • ALTIN 2954.585
  • ...
Siirt'te üreticiler yeni destek modeliyle tanıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İl ve ilçe köylerinde çiftçi ve yetiştiricilere yönelik düzenlenen etkinliklerde tarımsal üretim planlamasının ayrıntılarını anlatan Demirhan, özellikle yeni destekleme modeli ve stratejik ürünlerde planlı üretimin gerekliliği hakkında kapsamlı bilgiler sunarak, çiftçilere gelecek üretim dönemleri için önemli tavsiyelerde bulundu.

Yeni destekleme modeli: sadeleşme ve öngörülebilirlik

Demirhan, yeni destekleme modeliyle üreticilerin üç yıllık bir dönem için planlama yapabileceklerini ve bu modelin tarımsal üretimi daha etkin bir yapıya kavuşturmayı hedeflediğini belirtti:

Demirhan," Destekleme kalemleri sadeleştirilerek çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu alanlara odaklandık. Örneğin, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden kayıtlı tüm bitkisel üretim yapan üreticilerimize doğrudan destek verilecek. Bunun yanı sıra, su sıkıntısı yaşanan havzalarda münavebeye uygun üretim yapanlar ve kamu kurumları tarafından ıslah edilen milli tohumları tercih eden üreticiler ek desteklerle teşvik edilecek." ifadelerini kullandı.

Destekleme tutarları maliyet artışlarına göre güncellenecek

Destekleme modelinin en dikkat çeken unsurlarından biri olan maliyet güncellemeleri hakkında bilgi veren Demirhan, "Her yıl destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre yeniden belirlenecek. Çiftçilerimiz, hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek verileceğini önceden bilerek planlı bir üretim sürecine yönelebilecekler. Bu şekilde plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların önüne geçilecektir." şeklinde konuştu.

Gelecek üç yıl için bitkisel üretim planlaması yayımlandı

Resmî Gazete’de yayımlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ve Diğer Bazı Tarımsal Desteklemeler" kararına değinen Demirhan, bu düzenlemeyle tarımsal üretim ve gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı bir planın devreye giriyor. Bu kapsamda verim ve kaliteyi artırmayı, üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat dalgalanmalarına karşı üreticiyi korumayı amaçlıyoruz." dedi.

Temel destekler ve planlı üretim desteği ile üreticilere daha yüksek destek sağlanacak

Yeni modelde temel destekler, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri olmak üzere üç ana başlık altında yardımlar sunulacağını belirten Demirhan, üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrılan ürünlerde 2025 yılı için temel destek katsayı değerinin dekara 244 TL olarak belirlendiğini ifade ederek, "Mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i temel destekle karşılanacak. Örneğin, arpa ve buğday üreticilerine dekara 317,2 TL, ayçiçeği ve kuru fasulye gibi ürünlerde 366 TL, pamuk ve çeltik gibi stratejik ürünlerde ise dekara 549 TL temel destek sağlanacak." bilgisini paylaştı.

Planlı üretim desteği ile stratejik ürünlerde avantaj

Planlı üretim kapsamında belirlenen arpa, buğday, soya, patates, nohut gibi ürünler için ilave desteklerin sağlanacağını belirten Demirhan, “Planlı üretim kapsamında üretim yapan çiftçilerimizin mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karşılanacak. Bu sayede, özellikle su kısıtlı havzalarda münavebeye uygun üretimi destekleyerek üreticilerimizi teşvik ediyoruz.” dedi.

Üretimi geliştirme destekleri ile kalite ve verimde artış hedefleniyor

Verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayan sertifikalı tohum ve fidan desteği, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve organik-organomineral gübre desteğinin devam ettiğini belirten Demirhan, "Bu destekler sayesinde çiftçilerimizin verim ve kaliteyi artırarak daha çevreci bir üretim yapmasını hedefliyoruz. Ayrıca, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri 2025 yılında %50 oranında artırılarak örtü altında 3.825 TL, açıkta ise 1.305 TL olarak belirlenmiştir." şeklinde konuştu.

Depolama ve muhasebe sistemine katılım primi desteği ile üreticilere ilave destek sağlanıyor

Demirhan, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteğinin Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen oranlar üzerinden sağlanacağını belirtirken, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılan işletmelere verilen desteğin yüzde 50 artırılarak bin 500 TL'ye çıkarıldığını ifade etti, tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinin de yüzde 104 oranında artırılarak 294.000 TL'ye ulaştığını bildirdi.

Mazot ve gübre desteği kaldırılmadı

Demirhan, tarımsal desteğin kaldırıldığına dair gelen sorulara yanıt vererek, "Destekleme modeli ilk yayınlandığında kamuoyunun gündemini oluşturmuştu. Burada kalın çizgilerle şunu belirtmek gerekir: Mazot ve gübre desteği kaldırılmadı. Kamuoyunda gübre ve mazot desteğinin kaldırıldığına dair yaygın bir görüş oluştu, ancak kesinlikle böyle bir durum yok. Mazot ve gübre desteği, girdiler esas alınarak sadece adı değiştirildi. Artık 'temel destek' adı altında destekleme verilmeye başlandı. İlk etapta, temel destek kapsamında mazotun yüzde 50’si ve gübrenin yüzde 25’i hesaplanarak üreticilere verilmeye devam ediliyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir