• DOLAR 32.567
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2438.696
  • ...
Şırnak'ta ölen bebeğin soruşturmasına izin verilmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde annesinin kucağında iken gaz bombası fişeğinin isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 18 aylık bebek Mehmet Uytun'un ölümüyle ilgili savcının uzman jandarma H.A. hakkında açtığı soruşturmaya Cizre Kaymakamlığı tarafından kça izin verilmediği öğrenildi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Uytun ailesinin avukatı Rahşan Baratay Saman, konu hakkında önce Anayasa Mahkemesi'ne, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvuracaklarını söyledi.

 

Cizre İlçesi'nde 9 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen gösteri sırasında Nuh Mahallesi'ndeki evinde, annesinin kucağında iken, atılan gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Mehmet Uytun'un soruşturması 'Kovuşturmaya Yer Olmadığı' gerekçesiyle tamamlandı.

 

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma dosyasında, silahı kullanan Uzman Jandarma H.A. hakkında, 'Görevi ihmal suretiyle taksirle ölüme neden olmak' suçundan yargılanması için Cizre Kaymakamlığı'ndan soruşturma izni istendiği, Kaymakamlığın, olayda H.A.'nın ölüme sebebiyet verdiği iddiasıyla ilgili yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle izin vermediği belirtildi.

 

Kaymakamlığın soruşturma izni vermemesinin ardından, Cizre Cumhuriyet Savcılığı ile Uytun ailesinin avukatı, konuyu Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesine taşıdı.

 

Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi verdiği kararda, gaz fişeğinin, çarptığı kafa derisinde yanıcı ve kimyasal bir etki bırakması gerektiği, ancak doktor ve otopsi raporlarında böyle bir etkiye rastlanmadığını belirtti.

 

Mahkeme, "Kafada tanımlanan kırığın yerleşimi ve niteliklerine göre, kırığın çocuğun düşerek kafasının sert ve uygun bir zemine çarpması sonucu mu, yoksa künt bir cismin direk havalesi, ya da sorulduğu üzere gaz bombasının isabeti sonucu mu meydana geldiğinin ayrımının yapılamadığı mütalaa olunduğu görülmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Soruşturmaya gerek olmadığını belirten mahkeme Cizre Kaymakamlığının verdiği kararı onamış oldu..

 

Uytun ailesinin avukatı Saman, "Biz olayı önce Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Oradan da sonuç alamazsak davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız." dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir