• DOLAR 34.143
  • EURO 38.221
  • ALTIN 2916.5
  • ...
Engellilere en büyük engel, onlara  duyarsız insanlardır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Engelliler günü ile alakalı düzenlenen etkinliklerle engellilerin de hatırlanması gerektiğini ve engelliler için en büyük engelin insanlar olduğu ifade edilirken, Peygamber efendimizin engellilere verdiği değer gözler önüne serildi.

 

Engelliler için yaptıkları faaliyetleri anlatan Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Osman Yağız, Halkın engelliler noktasında biraz daha duyarlı olmasını isteyerek, "2009'dan beri deneğimiz Diyarbakır'da faaliyet göstermektedir. Şiş örgü kursumuz var ve 13 engelli arkadaşımız kurs görmektedir. Engelli KPSS dershanesi açtık ve şuanda onlara ücretsiz ders vermekteyiz. Sosyal ve kültürel anlamda çeşitli etkinliklerimiz oluyor" dedi.

 

'Peygamberimiz engellilere çok önem veriyordu'
Peygamber Efendimizin engelli sahabelere davranışını ve onlara ne kadar önem verdiğini anlamak için 'Peygamber Efendimizin Engellilere Bakışı ve Engelli Sahabeler' konulu konferans düzenlediklerini ifade eden Yağız, "Engellileri birde Peygamberimizin dilinden dinleyelim. Peygamberimiz engelli sahabelere nasıl davrandı. Örneğin engelli olmasına rağmen Muaz bin Cebel'i Yemen'e Vali yapması, Abdullah ibni Muktumu kendi yerine, 13 defa devlet başkanı sıfatıyla vekil olarak bırakması, Peygamberimizin engellilere ne kadar önem verdiğini göstermektedir. İslam'ın engellilere ne kadar önem verdiğini, özellikle Peygamber Efendimizin engellilere ne kadar değer verdiğini, onlarla şakalaştığını biz engelli camiası olarak Diyarbakır'a anlatmak istedik. Halkımızın engelliler noktasında biraz daha duyarlı olmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Engellilere en büyük engel, onlara duyarsız insanlardır
Engellilerin ve engelliliğin farkına varılması, insanlarda bir bilinç ve şuur uyandırılması için faaliyetler sergilendiğini, bu kapsamda düzenlenen bu konferansa katılmak için geldiğini dile getiren Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Doktor Mithat Eser, Son 15-20 yıldır engellilere yaklaşım konusunda epey gelişme yaşandığını, ama hala 14 asır önceki Peygamber Efendimizin yaklaşımlarına ve tavsiyelerine ulaşılamadığını ifade etti.

 

'Engellileri düşünmek gerek'
Toplumun bu konuda bilinçlendiğini fakat yine de yeterli olmadığını ifade eden Eser, "Kişinin çocuğu, eşi, dostu engelli değilse insanlarımız engellilerin farkında olmuyor. Engellilere verdiği zorlukların sıkıntıların farkında olmuyor. Biz de çalışmalarla konferanslarla engelliliğin ve engellilerin insanların gündemine girmesini istiyoruz. Herkes ne yapıyorsa engellileri de düşünmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

'Engel insanlardır, insanlar engelleri ortadan kaldırırsa engelliler rahat bir şekilde yaşar'
Engelin insanlar olduğunu insanlar engelleri ortadan kaldırırsa engellilerin hayatın her yerinde olabileceğini ve rahat bir şekilde yaşayabileceğini ifade eden Eser, "Ancak günümüze bakınca kaldırımlardan tutun binalara kadar engelliliğin tam olarak ortadan kaldırılmadığını görüyoruz. Engelliler konusunda dinimiz çok güzel şeyler söylüyor. Yeter ki biz İslam'ın ve Peygamber Efendimizin tavsiyelerine kulak verelim. 14 asır öncesinde bir kitap inmiş ve onda görme engelliye güçlük yoktur diyor. Biz İslam'ın ve Kitabımızın öğretilerine kulak versek yine bugünkü tecrübeli engelli kardeşlerimizin çağrılarına kulak verirsek yaptıklarımızı onlara göre yaparsak engellilerin hayatı kolaylaşacak ve onlar huzurlu olacaklar. Dolayısıyla bu toplum huzurlu olacak. Biz engellilerin farkında olmalıyız ve onların çağrılarına, söylemlerine kulak vermeliyiz" dedi.

 

'Dünya gözüyle bakan gözü görür, Gönül gözüyle bakan özü görür'
Lise yıllarındayken bir rahatsızlık geçirerek görme yeteneğinin yüzde 90'ını kaybeden ama buna rağmen Kocaeli üniversitesinde okumakta olan ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yapmakta olan Yunus Emre Polat, bu bölgede yaşayan biri olarak engelin sadece göz engeli olduğunu önemli olan gönül engelli olmamak gerektiğini dile getirdi.

 

3 Aralık Engelliler Gününü bir vatandaş olarak canı gönülden kutladığını dile getiren Polat, "Engelliler şu an inşallah biraz iyiye gidiyor. Hükümet Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bizler için birçok şey yapmakta, 2022 evde bakım hizmet ücreti, engellilerle alakalı Engelli Kamu Seçme Sınavları gibi. Yalnız durmak yok her zaman daha güzel ve engelsiz yaşam projelerine devam diyorum." dedi.

 

'Bir caminin yanında beklediğimiz zaman dilenci muamelesi görüyoruz'
Görme engelli olarak bir caminin yanında bekledikleri zaman dilenci zannedildiklerini ifade eden Polat, 21'inci yüzyılda bunların olmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu, "Şu an günümüzde görme engelli Avukatlar, Milletvekilleri, Danışman vs. bulunmaktadır. İngiltere' de engelli bakan gibi birçok şey bulunmaktadır. Ben bu konuya birde bu perspektiften bakıyorum. Yüce İslam'ın iki cihan serveri Hz Muhammed (s.a.v) Peygamber Efendimiz, Abdullah bin Ümmi Mektum adındaki âma sahabesine 13 sefer valiliğin yani İslam Devlet Başkanlığı sancağını emanet etmiştir. Kuranı Kerim de âmalar için geçen Abese süresi bizlere gerecekten iman güç ve sadakat güvenci vermektedir" ifadelerini kullandı.

 

'Önemli olan gönül engelliliğidir'
Engelli olmanın önemli olmadığını gönül engelliliğinin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Polat, "Engelli olarak hamd ediyoruz çünkü her şey Allah'ın izniyle olur. Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir ama sahabesine yolunu görmesi için beyaz bir âsa hediye etmiştir. Görme engelliler için sarı zemin yollar bulunmaktadır. Bunlar bizi umutlandırıyor. Gelecek yarınlar için bizleri gerçekten umutlandırıyor" dedi.

 

Son olarak halka seslenen Polat, kendilerinin bu toplumun duyarlı insanları olduğunu dile getirerek lütfen bu konuda kendilerini dışlamamalarını istedi. (Ömer Yasin Ergin/Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir