• DOLAR 35.357
  • EURO 36.456
  • ALTIN 3032.02
  • ...
"Ulaşım sorunu seçim yatırımı yapılmasın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'da ulaşım sorununun gün geçtikçe büyüdüğünü ve içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Esnaf Sanatkârlar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, özellikle geçtiğimiz günlerde de gündeme gelen Edremit TOKİ ulaşım sorunlarının ise seçimlerden önce çözülmesinin zor olduğuna dikkat çekti.

Şehir içi ulaşımından TOKİ konutlarını ulaşımına Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden şehir içindeki köy duraklarına kadar ulaşımla ilgili birçok konuda sorularımızı yanıtlayan Alparslan, sorunların çözümü için çeşitli önerilerde bulundu.

"Ulaşım sorunun çözümü seçimlerden sonraya mı bırakılıyor?"
Kent merkezinde olduğu gibi TOKİ'lerin de ulaşım sorununun devam ettiğini belirten Alparslan, bu sorunların yerel seçimlerden önce çözülemeyeceğini belirterek, "Şehir için de olduğu gibi TOKİ konutlarında da ulaşım sorunu süregelen bir sorundur. En fazla sorun yaşanan yer ise Edremit TOKİ'dir. Bunun temelinde ise Van Belediyesinin burada yolcu taşıma yetkisi yoktur. Onun için de büyükşehir seçimlerinden önce buralara halk otobüslerinin çalışma olasılığı yok. Bu mağduriyet ise D4 belgeli araçlarımızın taşıma yapmasıyla çözmeye çalıştık ancak bu araçlarımız ihtiyacı karşılayamıyor" dedi.

"Ulaşım sorunu seçim malzemesi yapılmasın"
Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek için Van Valiliği öcülüğünde ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini söyleyen Alparslan, bunun seçim yatırımı haline getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Valiliğimiz öncülüğünde Kaymakamlık, Emniyet müdürlüğü, Belediye ve İl Trafik Komisyonu'na taşıdığımız bu sorunların alt komisyon ve üst komisyonda görüşülerek bunun rant bir kavgasına dönüşmemesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bu sorun yakın zamanda giderilecek. Ancak kalecik TOKİ için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Burası belediye mücavir alanında olduğu için belediye o sorunu çözmek için 23 tane aracı ihaleye çıkarmıştı. Önümüzdeki günlerde bu ihale sonuçlandığında özellikle kampüs ile alakalı da ulaşımda ciddi bir sıkıntının asgari düzeye indirilmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.

"Ulaşımla alakalı çok ciddi sıkıntılar var"
Kentte korsan çalışan araçların varlığına da vurgu yapan Alparslan, bunun önüne geçmenin ise kolluk kuvvetlerinin işi olduğunu belirterek, "Ne yazık ki korsan taşımacılık kolluk kuvvetlerinin zafiyetinden dolayı yapılmaktadır. Van'da gerçekten ulaşım çökmüş ulaşımla alakalı çok ciddi sıkıntılar vardır. Burada belediyenin bir çalışması vardı minibüslerin halk otobüslerine dönüştürülmesi ile ilgili bir çalışma vardır. Bununla ilgili de minibüsçülerin hakları savunulmalı idi bu sözleşme minibüs şoförlerini tatmin etmediği için şu an askıda kaldı. Bu dönüşüm belli şartlarda ve büyük borçların altına girilerek yapılmak istendiği için bu şoförlerimizi ürküttü. Bizler Belediye ile bir anlaşmaya varılırsa ve minibüsçülerimiz hakları savunulursa dönüşüm en iyisidir. Diyoruz. Ama bu birlerine peşkeş çekilmemelidir. Bu da büyük bir ihtimalle seçimlerden sonraya kalacak gibi görünüyor" uyarısında bulundu.

"Belediye görevini yerine getirsin"
2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ilçe ve köy minibüsleri için otogarlarının şehrin girişlerine yapılması zorunluluğu getirildiğini ancak buna uyulmadığını sözlerine ekleyen Alparslan, Belediyenin burada görevini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Maalesef bu güne kadar bir otogarlarımız yapılmadı. Bu da hem taksici esnafımızı mahalle arasında çalışmak zorunda bırakıyor hem de araç trafiğinin felç olmasına neden oluyor. Öte tarafta şehir içi nakliyatçı esnafımız da ciddi sıkıntılar yaşıyor" şeklinde konuştu.

"Otopark ve otogar sorunu çözülmedikçe ulaşım sorunu çözülmez"
Şehir içindeki minibüs duraklarıyla ilgili bir üzerine Alparslan, trafik sorununun çözülmesi için otoparkların ve ilçe otogarları yapılması gerektiğine işaret ederek, "Bunlara çözüm bulunmadığı sürece bu soruna çözüm bulmak çok zor. Trafik yoğunluğu bizim ticari araçlarımızdan kaynaklanmıyor. Köy minibüsleri ve ilçe minibüslerinin kentin trafiğine dahil olmasından ve doğru dürüst durak olmamasından kaynaklanıyor. Durakları yapmak da bizim görevimiz değildir Van'da sıkıntısız bir durak bile yok. Belediyenin yaptığı birkaç yer vardı onlarda ne yazık ki otopark olarak kullanılıyor. Araçlarımız yol üzerinde yolcu indirme bindirme yapmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Kentteki park sorunu ve üniversite ulaşımında da yaşanan sıkıntılara da değinen Alparslan, "Ne yazık ki kentin ana artelerinde bile çift sıra park yapılmaktadır. Burada sürücülerimizin de bir suçu yok çünkü araçlarını park edecekleri bir yer yok. Üniversite ulaşımına gelince Belediyenin yeni araçları trafiğe dahil etmesiyle asgari seviyeye düşürülebilir. Kampüs içinde ücretsiz taşımacılık ise beraberinde farklı sorunlar getirebilir. Ancak burada bir çözüm önerimiz var o da pasif konumda olan araçlarımızın burada taşımacılık yapmasıdır" tavsiyesinde bulundu.
Öte yandan ticaret ahlakına da değinen Van Alpaslan, ticaretin temelinde helal rızık kazanmak olduğunu ifade ederek, burada oda olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Van'da 20 tane odamız var"
Alparslan daha sonra, "Burada esnaf ve Sanatkârlar hakkında biraz bilgi vermek gerekirse Van'da 10 tanesi ilçelerimizde ve 10 tanesi de merkezde olmak üzere 20 tane esnaf odamız vardır. Bu odalarımız esnaf statüsünü 5362 sayılı yasaya istinaden kurulmuşlardır. Resmi 30 bine yakın üyemiz vardır pasif üyelerimizle birlikte 70 bin civarında kayıtlı esnafımız vardır. Biz burada kendi otokontrol sistemimizi kurma esnaf ve sanatkârımızın haklarını kuruma bunun yanı sıra tüketici hakları ile ilgili esnafımızı bilgilendiriyoruz. Mağdur olan esnafımızın da haklarını savunmayı amaçlıyoruz. Esnafımızı geliştirmek için sosyal sorunlarını çözme adına odalarımız hayati önem taşımaktadır" şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir