• DOLAR 34.139
  • EURO 38.153
  • ALTIN 2885.214
  • ...
Ortadoğu`daki en büyük tehdit İsrail ve ABD
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - 2009 yılından bu yana yapılan "Ortadoğu`da Türkiye Algısı" araştırmasının beşincisi gerçekleştirildi. Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, İran`ın da aralarında bulunduğu 16 ülkede toplam 2 bin 800 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.
 
Araştırmaya katılanların çoğu Türkiye ve Suudi Arabistan`ı bölgenin eş değerde siyasi güçleri olarak işaret ederken, ekonomik olarak ise Suudi Arabistan`ı ilk sırada görüyor.
 
Bölgenin en büyük tehdidi İsrail ve ABD
16 ülkede toplam 2 bin 800 kişi ile yapılan araştırma sonucunda bölgeye en büyük tehdit olarak İsrail ve ABD görülüyor. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde tehdit algısı sorusuna verilen cevaplar 2011 yılından bu yana değişmiyor.
 
Katılımcılar büyük tehdit olarak ilk sırada İsrail`i görürken, ikinci sırada ise ABD`yi görmesi bölgede ABD ve İsrail`e duyulan öfkenin devam ettiğinin işareti olarak raporda yer aldı.
 
Hukukun kaynağı din
Araştırmaya katılan katılımcılar hukukun kaynağını din olarak görüyor. Ortadoğu`da Türkiye Algısı 2013 araştırmasında katılımcıların yüzde 76`sı "Hukuk meşruiyetini dinden alır" görüşüne katılıyor. Bu görüş Yemen, Libya ve Suudi Arabistan`da yüzde 85`in üzerinde kabul görüyor.
 
Araştırmanın yapıldığı ülkeler
Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Sudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Yemen ve Libya.
(Erkan Yavuz, Enes Durmaz - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir