• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
"Engelli ve yaşlıların hakları yeniliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Mihdat Kavmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, engellilerin gündelik yaşamlarını kolaylaştıracak kalıcı ve köklü düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.


Engellilerin sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde hatırladığını söyleyen Kavmaz, Engelliler ile ilgili yapılması düşünülen birçok projenin sümenaltı edildiğini belirtti.


Son yıllarda engelliler açısından bazı olumlu gelişmelerin yaşandığını belirten Kavmaz, "Ancak 'bu da yeter' düşüncesi, adeta toplum olarak içimize işlemiş. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yine geldi. Ama pratik anlamda engellilerin gündelik yaşamlarına pozitif katkılar sağlayacak gelişmeler yaşanmadı. Aylıklar açısından iyileştirme yaşandı. Ancak, toplumun muhtelif kesimlerine yönelik hayata geçirilen yasalar hemen yürürlüğe konurken, biz engelliler nedense bu iyileştirmelerin dışında kaldık." ifadelerini kullandı.


Engellilere sadaka verir misali yapılan iyileştirmelerin, engellilerin itilip kakılmalarının uygun olmadığını, herkesin bir engelli adayı olduğunu söyleyen Kavmaz, "Engelliler olarak hangi kapıyı çalsak 'bizim işimiz değil' denip kapı dışı ediliyoruz. Haklarımızı verecek, insan gibi davranacak, eşitlik ilkelerini tam anlamıyla tanıyacak, yasaları kâğıt üzerinde kalmayıp pratikte uygulayacak iradeye ihtiyacımız var. Engelsiz insanların her imkânı aldığı ama çok şeyi de eline gözüne bulaştırdığı da ortadayken engelli insanlara hiç şans tanımamak, hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır." şeklinde konuştu. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir