• DOLAR 35.487
  • EURO 36.682
  • ALTIN 3074.18
  • ...
Uluslararası İmam Hatip Liseleri Çalıştayı Alanya'da yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANTALYA-, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Türkiye İmam-Hatipliler Vakfı (TİMAV) öncülüğünde, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının ortaklığında düzenlenen Uluslararası İmam Hatip Liseleri Çalıştay, 30 Kasım- 1 Aralık günlerinde, Alanya Bera Otelde yapıldı.

 

Çalıştaya, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. İrfan Aycan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, Konya Milletvekili ve TİMAV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Cem Zorlu, Türkiye'nin Çad Büyükelçisi ve Afrika uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, Başbakanlık Eğitim Müşaviri Muhterem Kurt'un yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan üst düzey yöneticiler, akademisyenler, ülkemizde ve yurt dışında açılan Uluslararası İmam Hatip Liselerinin idareci ve öğretmenleri ile bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

İki gün süren çalıştayın temel amacı, Türkiye'de ve yurt dışında Türkiye tarafından açılan uluslararası İmam-Hatip okulları tecrübesinin gözden geçirilerek, eğitim sürecinde karşılaşılan sorunları tartışmak ve mevcut İmam-Hatip modelinin farklı ulusal-kültürel geçmişten gelen öğrencilere hitap edecek şekilde, nasıl geliştirilebileceğine ilişkin öneriler hazırlamak olarak belirtildi.

 

Açılışta konuşan Çalıştay Koordinatörü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin bugün izlemekte olduğu çok yönlü dış politikanın bir parçası olarak, yakın ve uzak coğrafyadaki ülkelerle, her alandaki ilişkilerini geliştirdiğini belirterek, bu çerçevede başta Balkanlar, Orta Asya ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından uluslararası öğrenci çektiğini söyledi.

 

Özellikle medeniyet coğrafyamızdaki kardeş ülke halklarının, çocuklarına iyi eğitim vermek için Türkiye'ye gönderdiklerini, çocuklara dini ve modern bilimlerin birlikte verildiği İmam-Hatip Liselerinin ciddi bir ilgi gördüğünü belirterek, Türkiye'nin bu okul modeli üzerinde kafa yorarak daha iyi nasıl geliştirileceğini tartışması gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Ecevit Öksüz yaptığı konuşmada, uluslararası İmam Hatip Liselerinin farklı ülkelerden gelen öğrenciler arasında ortak bir ümmet bilincinin oluşması ve gelişmesi için çok büyük önem arz ettiğini, halen 72 farklı ülkeden öğrencinin eğitim gördüğü bu okulların Türkiye ile diğer Müslüman ülkeler arasında işbirliği ve etkileşim için büyük bir imkan sunduğunu ifade etti.

 

İmam Hatiplerin İslam düşüncesi ve din eğitimi adına, bu perspektifte hizmet üreten tüm kurumlar için bir havuz niteliği taşıdığını ifade eden Öksüz, uluslararası İmam Hatiplerin ise bu havuzun uluslararası bir yansıması olduğunu söyledi.

 

Konya milletvekili ve TİMAV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Zorlu, çalıştaydaki konuşmasında, İmam Hatiplerin bir marka kimliği oluşturmak zorunda olduğunu, sahip oldukları tarihi misyonun İmam Hatiplere bu görevi yüklediğini, Uluslararası İmam Hatiplerin ülkemizin gelecek perspektifini belirleyecek olan bir eğitim hamlesi ve projesi olduğunu belirterek, henüz başında olduğumuz bu yolda gereken tedbirlerin alınmasının elzem olduğuna dikkat çekti.

 

Çaılştayda, Uluslararası İmam Hatiplerde yapılan saha araştırmasının sonuçlarının da sunulduğu ve üzerinde müzakerelerin yapıldığı oturumun ardından Uluslararası İmam Hatiplerin sorunları ve gelecek perspektifinin tartışıldığı grup çalışmalarına geçildi.

 

Üç farklı oturumda, Uluslararası İmam-Hatip Liselerinin amaç ve misyonunun geliştirilmesi, Eğitim müfredatı ve ders materyallerinin gözden geçirilmesi ile pratikte yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konularının tartışıldığı çalıştayda, ilgililere sunulmak üzere ortak bir rapor hazırlandı.

 

Raporda özetle,

-Modern bilimi ve dini eğitimi aynı çatı altında toplayan, Türkiye'deki İmam-Hatip Liseleri uygulamasının çok önemli bir tecrübe olduğu ve İslam dünyasında model arayışı içinde bulunan ülkeler için güzel bir örnek olarak daha iyi tanıtılması,

-İmam-Hatip eğitimi modelinin farklı ulusal-kültürel geçmişten gelen öğrencilere hitap edecek şekilde revizyona tabi tutulması,

-Uluslararası İmam Hatip Liselerine gelen öğrencilerin üniversite eğitimine, Türkiye'de devam etmelerinin sağlanmasının doğru olacağı,

-Bu okullardan mezun olanların öncelikle İlahiyat Fakültelerine gitmesi teşvik edilmekle birlikte, Tıp, Mühendislik ve Sosyal Bilimler gibi alanlara gitmek isteyenlerin de desteklenmesinin gerektiği,

-Bu okullarda dini eğitim verilirken İslam'daki farklı mezheplerin müfredata dahil edilmesi,

-Uluslararası İmam-Hatiplerde görev yapacak idareci, öğretmen ve diğer personelin bu okulların misyonuna uygun olarak seçilmesi,

-Misafir öğrencilerin İslam ülkeleri, coğrafyası ve halkları konusunda kapsamlı bir şekilde eğitilmesi,

-Öğrencilere Türkiye'nin dünya ve İslam tarihindeki yeri ile ülkemizin kültürel değerlerinin doğru aktarılması,

-Mezuniyet sonrasında öğrencilerle irtibatın devam ettirilmesi için gerekli altyapının kurulması,

-Eğitim için gerekli olan fiziki altyapı ve araç-gereç eksiklikleri olan okulların ihtiyaçlarının hızla giderilmesi, gibi konuların, ilgililere aktarılacağı ve benzer çalışmaların devam ettirileceği belirtildi.

 

Ayrıca ayrıntılı raporların hazırlanmasının ardından, söz konusu raporun başta ilgili kişi ve kurumlar olmak üzere kamuoyu ile paylaşılacağı da ifade edildi.(İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir