• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Aksaray Üniversitesi (ASÜ), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Aksaray Tarım Platformu (ATP) işbirliğinde düzenlenen ‘Ekmek İsrafı, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık’ konulu konferansta, Türkiye’de günlük 6 milyon adet ekmeğin israf edildiği belirtildi.

İstatistiklere göre, son 5 yılda ekmek israfı yüzde 20 oranında artış gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya genelinde her 4 kişiden birinin sağlıklı olmak için yeterli vitamin ve mineralleri alamadığını belirtti. Her 8 kişiden birinin yetersiz beslendiğini ve kronik açlık çektiğini söyleyen Bahar, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle her yıl yaklaşık 10 milyon insanın hayatını kaybettiğini vurguladı. Bir yanda açlıkla ilgili ölümler yaşanırken, diğer yanda israfın artış gösterdiğini kaydeden Mustafa Bahar, “ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde, üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 40’ı, AB’de ise yüzde 30’u israf edilmektedir. Dünya genelinde değeri 1 trilyon dolar olan 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. Bu miktar, 4 milyar ton olan dünya gıda üretiminin 3’te 1’ini oluşturmaktadır. Diğer ülkelerdeki kadar olmasa da, ülkemizde de ekmek israfı söz konusudur. 2008-2013 arası dönemde ülkemizde ekmek israfı yüzde 20 oranında artmıştır. Yapılan araştırmalara göre; kişi başı günlük 20 gram olan ekmek israfı, ülke genelinde; günde bin 500 tona, yılda 542 bin tona denk gelmektedir. Ekonomik kaybımız ise 140 ülkeye gerçekleştirilen 2 milyon ton undan elde ettiğimiz 1,6 milyar liraya eşdeğerdir” dedi.

"EKMEĞİN İSRAFINA DA FAZLA TÜKETİLMESİNE DE KARŞIYIZ"

ATP adına konuşan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yılbaşında başlayan emek israfına dair kampanyayı desteklediklerini vurguladı. Türkiye’nin, dünyanın en önemli tarım ve havyacılık ülkelerinden birisi olduğunu, tarım ürünleri içinde hububatın önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Aktürk, “Hububat denilince akla buğday, buğday denilince un, un denilince de ekmek geliyor. Biz ekmeğin israfına karşı olduğumuz gibi, ekmeğin fazla tüketilmesine de karşıyız. Zira ekmek fazla tüketilince obezite başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. “Yiyiniz, İçiniz ama israf etmeyiniz” diye emreden bir dinin mensupları olarak, ekmek israfına en fazla duyarlılığı da Türk toplumunun göstermesi gerektiğine yürekten inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"ÖPÜP ALNA KONULAN AZ ŞEYDEN BİRİSİDİR EKMEK"

ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin ise israfın kaynağının biraz da toplumsal refahtaki artış olabileceğini söyledi. Kendi çocukluk yıllarıyla şimdiki çocukların içinde bulundukları refah düzeyini mukayese eden Şahin, şöyle konuştu: "1978’de ilkokula gittiğimizde, öğle arasında bir ekmek dörde bölünmüş şekilde bakkal tezgâhında dururdu. Bizlerin öğle yemeği bir çeyrek ekmekti. Bunlar şimdi şaka gibi geliyor. Şu an pek çok kimsenin burun kıvırdığı yiyecekler o dönemlerde lükstü. Yani bizler, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini yaşayarak öğrenen bir nesiliz. Ekmek yere düştüğünde öpüp alna konur ve bizim kültürümüzde alna konulan az şeyden birisidir ekmek. Ama bugün yaşanan refah düzeyi münasebetiyle çocuklar, hayatın hep içinde bulundukları gibi olduğunu sanıyorlar." Vali Yardımcısı Tolga Polat da, “En ucuz kaynak tasarruf edilen kaynaktır” diye başladığı konuşmasında bazı rakamlara yer verdi. Türkiye’de günde 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Polat, "Bu çok ciddi bir rakamdır. Ülkemiz, Avrupa’da tahıl üretiminde 33 milyon tonla üçüncü oldu. İstatistiklere göre üretilen hububatın yüzde 5’inden fazlası israf ediliyor. Kaynaklarımızı daha dikkatli kullanmak zorundayız." diye konuştu .

"EKMEK ARTIK SAĞLIK VE ZİNDELİK İÇİN DE TÜKETİLİYOR"

ASÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Özen Özboy Özbaş, ‘Fonksiyonel gıda olarak tam buğday ekmeğini anlattı. Ekmeğin sofraların vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu ileten Özbaş, her dönem ekmeğin önemini ve vazgeçilmezliğini koruğunu söyledi. Arkeolojik kazılarda; M.Ö 4300 yılına tarihlenen ve ekmek üretimiyle alakalı kalıntılara rastlandığını kaydeden Özbaş, “Bizim kültürümüzde de ekmek çok önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada tat, şekil ve yapım şekli olarak birkaç yüz çeşit ekmek olduğu söylenebilir. Ekmek artık sadece karın doyurmak için değil; sağlık ve zindelik için de tüketiliyor. Yapılan çeşitli araştırmalar da gösteriyor ki; ülkemizde ciddi anlamda ekmek tüketiliyor. 1974 yılında kişi başına 502 gram ekmek tüketilirken, 1984’te 360 gram, 2008’de 331 gram ve 2012 yılında 319 gram ekmek tüketildiği belirlenmiştir” ifadelerini kullandı. Konferansın hemen ardından katılımcılara, bayat ekmeklerden yapılan çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir