• DOLAR 32.53
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2436.363
  • ...
BİTLİS - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) üretime geçmek ve istihdam alanları oluşturmak isteyen işletmelere verdiği hibe desteklerle bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlıyor.


Bitlis'in Tatvan ilçesinde uzun yıllar oto elektrik ve makine tamiratı yapan İbrahim Kuzucu, DAKA'dan aldığı 200 bin TL hibe desteğiyle su ve süt tankları imal etmeye başladı. İlkokula giderken babasının yanında oto elektrik tamirciliği yapan Kuzucu, kendine ait kurduğu işyerinde çocuklarıyla birlikte oto elektrik tamirat ve onarımlarını yapıyordu.


TSE belgesi alacak
DAKA'dan aldığı hibe destekle Küçük Sanayi Sitesi'nde yeni makineler alarak krom malzemeden su ve süt tankları imal etmeye başlayan İbrahim Kuzucu'nun şimdiki hedefi TSE belgesi alarak ürünlerini yurtiçine ve yurtdışında pazarlamak. Mesleki öyküsünü baba mesleği olarak anlatan Kuzucu, gelen talepler üzerine imalat yapma ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.


Kuzucu, "Mesela su tankları, süt tankları imalatı gibi... Fakat maddi olarak imalatta kullanabileceğimiz makineleri almak için imkânlarımız yeterli değildi. Üretime 1995'de başladık. Makine ekipman sıkıntımız vardı. Sacları il dışından büktürüyor, burada da montaj yapıyorduk. 2005'den sonra krom imalattan makine siparişi gelmeye başladı. Kromu kesip büktüğümüzde bizi sıkıntıya sokuyordu. Çünkü bizim çalışmalarımız milimlik. Tatvan'da bu işleri yapan bir firma vardı. Krom siparişlerimizi ustaya götürdüğümüzde bize 'ya yine de krom mu getirdiniz? diye sitemde bulunmaya başladılar." diyerek mesleki anlamda çektikleri sıkıntıları dile getirdi.


İstihdam sayısı 2'den 10'a çıktı
Kendi öz kaynaklarının yeterli olmaması sebebiyle Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na sundukları projenin onaylandığını ve düşündükleri imalat atölyesini kurduklarını anlatan Kuzucu, "Yaklaşık 200 bin lira DAKA'dan hibe destek alınca 250 bin lirada kendi öz kaynaklarımızı kullanarak makine ekipmanlarımızı aldık. Bunlar torna tezgahı, akkan pres, giyotin makas, silindir, fırın, test cihazı ve kaynak makinesi. Makine ekipman olarak imalat anlamında atölyede bitiremiyorduk ama şimdi aldığımız makinelerle büyük bir çoğunluğunu bitiriyoruz. Ancak yine de makine anlamında eksiğimiz var. İhtiyaç olan ürünleri yapıp bırakıyoruz. Sipariş üzerine gelen her türlü makineyi de geri çevirmiyoruz. Tatvan'da makine imalatçısı yok. Yaptığımız ürünleri Ağrı, Muş, Bitlis, Kars'a kadar gönderiyoruz. Hatta Arpaçay barajının kapakları bizim atölyemizde yapıldı ve elemanlarımız şuan orada montaj işleriyle uğraşıyorlar. Barajın kapaklarının pistonlarını dışarıdan aldık ama diğer ekipmanlarını biz atölyemizde imal ediyoruz. Daha önce 2 kişi ile çalışırken, şuanda 10 kişiyi istihdam ediyoruz. Bundan sonraki işletmemizdeki hedefimiz bazı makine eksiğimiz var. Hedefimiz doğu bölgesinde ihtiyaç bulunan ürün siparişlerini yapmak için süt ve gıda makinelerini, sıcak su kazan üretimini yapmak. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Kalorifer kazanı ve sıcak su üreticisi olarak imalatı ile ilgili olarak da TSE çalışmamız var. Eğer TSE belgesini alırsak bu ürünleri de imal edebiliriz. Bunun yanında hedefimiz 'Yap-üret, her şeyi satarız. Yeter ki çalış, yeter ki üret." şeklinde konuştu. (Menderes Beyülsen - İLKHA)