• DOLAR 34.287
  • EURO 37.091
  • ALTIN 3025.208
  • ...
Mardin 10’uncu Gıda ve Tarım Fuarı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir et kurutma tekniği olan sucuk, baharatla kıymanın karışması ve bağırsağa doldurulmasıyla elde edilir.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Gıda ve Tarım Fuarı’nda, Afyon sucuğu, yerel halkla buluştu.

Afyon’dan Mardin’e gıda ve tarım fuarına yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunmak için gelen Eren Yaltır, hakiki ve sahte sucuk arasındaki farkları anlatarak, doğal sucuk tüketmenin önemine dikkat çekti.

Sucuk üretiminde kullanılan malzeme ve yöntemlerin lezzet üzerindeki etkisini anlatan Yaltır, hakiki sucuğun yüksek kaliteli et, doğal baharatlar ve geleneksel yöntemlerle yapıldığını vurguladı.

Yaltır, “Hakiki sucuk, dana veya koyun eti gibi kaliteli etlerden üretilir. Fermente edilerek kurutulmuş bir ürün olan hakiki sucuk, kendine özgü lezzetini doğal baharatlarla kazanır. Çocuk ve gençlerin de rahatlıkla tüketebileceği bir üründür. Sucuğu asıl sucuk yapan, lezzetidir. Sucuk üretimi noktasında ülke genelinde önde gelen memleket Afyon’dur. Afyon sucuğu, özü itibariyle kalın bağırsaktan yapılır. Sucuk, parmak şeklinde değil de halka şeklinde yapılır.” ifadelerine yer verdi.

Hakiki sucukların daha uzun bir üretim sürecine sahip olduğunu belirten Yaltır, bu ürünlerin fermente edilip kurutuldukça tatlarının oturduğunu, sahte sucukların ise hızlı üretim nedeniyle aynı lezzeti yakalayamadığını ifade etti.

“Hakiki sucuk, buzlukta 5-6 yıl kadar muhafaza edilebilir”

Hakiki sucuk ile sahte sucuk arasındaki farka değinen Yaltır, “Malum olduğu üzere sahte sucuklarda et yerine soya ve nişasta gibi dolgu malzemeleri, düşük maliyetli yağlar veya kimyasal tatlandırıcılar kullanılabiliyor. Asıl doğal sucuk danaya ait olan kalın bağırsaktan elde edilir. Sahte sucuk ile doğal sucuğu ayrıştırmanın en kolay yolu lezzet ve tadıdır. Hakiki sucuğun yağ oranı tam kıvamında olur. Pişirim esnasında da hakiki sucuk asla kurumaz. Sahte sucuk ise pişirim esnasında sertleşir ve kara bir hale girer. Hakiki sucuk, dana etinden üretildiğinden buzlukta 5-6 yıl kadar da muhafaza edilebilir. Normal sucuklarda ise 2 ay gibi muhafazadan sonra çürümeye, bozulmaya başlar.” şeklinde aktardı.

Mardin’de çok güzel ilgi ve alaka gördüklerini belirten Yaltır, aynı şekilde yerel ürünlere de ilginin yoğun olduğunu kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir