• DOLAR 34.296
  • EURO 37.143
  • ALTIN 3016.377
  • ...
10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Valiliği iş birliğinde, "Kitabın ruhuyla yeniden" sloganıyla bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı için, Battalgazi ilçesi Orduzu Pınarbaşı'nda bulunan Fuar alanında açılış töreni düzenlendi.

"İlahî hikmeti anlamak hemen mümkün olmasa da zaman her şeyi yerine koyacaktır"

Törenin açılış konuşmasını yapan fuarın onur konuğu Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, "6 Şubat 2023'te yaşanan asrın felaketinin izlerini taşıyan Malatya, büyük kayıplar verdi. Ancak bu yaralar zamanla sarılacaktır. Almanya'da benzer bir felaketin ardından 30 yıl içinde kendini yeniden inşa eden bir toplum, dayanıklılığının örneğini sergilemiştir. Bu süreç, her kahrın içinde bir lütuf barındırdığını göstermektedir. İlahî hikmeti anlamak ve neticelendirmek hemen mümkün olmasa da, zaman her şeyi yerine koyacaktır" dedi.

"Her felaketin ardından yeni ufuklar açılacaktır"

"Diyarbakır, Malatya, Gaziantep ve Hatay arasındaki hattın ilettiği manevi mesajı almak herkesin nasibi değildir; ama ben hissediyorum." diyerek devam eden Prof. Dr. Sayar, "Malatya, sabır, metanet, direnç ve çalışma azmini kaybetmemelidir. Her felaketin ardından yeni ufuklar açılacaktır ve Malatya bunu hak etmektedir. Bu diriliş, Malatya'nın zengin bir kültür iklimine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Malatya, Türkiye'nin can damarlarını besleyen önemli şahsiyetler yetiştirmiştir." diye kaydetti.

"Kur'an-ı Kerim hariç, her kitabın üç kez okunma hakkı vardır"

Kitapların bu dirilişteki rolünün oldukça büyük olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sayar, "Her kitabın kendine has bir ruhu vardır ve biz de ömrümüzü okumakla geçiren bireyleriz. 30 yıl önce okuduğumuz bir kitabı yeniden okumak ihtiyacını duymaktayız. Kur'an-ı Kerim hariç, her kitabın üç kez okunma hakkı vardır" şeklinde konuştu.

"Bu olay emperyalist güçlerin ülkemiz ve gönül coğrafyamız üzerindeki oyunlarının bir uzantısıdır"

Ankara'daki TUSAŞ saldırısını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Bu olay, emperyalist güçlerin ülkemiz ve gönül coğrafyamız üzerindeki oyunlarının bir uzantısıdır. Bu gerçeğin farkındayız. Aynı şekilde, şu anda Filistin'de, Gazze'de ve gönül coğrafyamızda kan akıtan bu güçlere karşı durmamız gerekiyor. Bu vesileyle, şehit düşen Yahya Sinvar, İsmail Heniye ve diğer kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara da sağlık ve afiyet diliyorum. Allah'ın izniyle, bu güçler bizim önümüzü kesemeyecekler" dedi.

"Kitaplar, insanın kalbine uzanan zarif yolculuklardır"

Er, "Bu yıl 10. kez kapılarını aralayan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nda derin bir heyecan ve umut içindeyiz. Kitaplar, insanın kalbine uzanan zarif yolculuklardır. Yayınevleri ve yazarlar, bu yolculukta rehberlik ederek insanlığın hafızasını zenginleştirir ve geliştirirler. Bugün, büyük bir kültürel mirasın parçası olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Fuar alanında 150 yayınevi yer alacak ve 250 yazarımız fuar boyunca bizimle birlikte olacak. Yazarlarımız hem fuar alanında hem de okullarımızda gençlerle buluşacak. Bu konuda il milli eğitim müdürlüğümüzle koordineli bir çalışma yürütüyoruz" diye belirtti.

"Kitap ve kültür fuarlarına bakışımız, bilgi ve teknolojiye yaklaşımımızı özetleyen bir süreçtir"

Vali Seddar Yavuz ise Kur'an'ın ilk emrinin "oku" olduğunu vurgulayarak, "Okumaya devam ettiğimiz sürece medeniyetimizin yükseldiğini, Selçuklu ve Osmanlı gibi cihanşümul imparatorluklar oluşturduğumuzu belirtti. Tüm inanç ve etnik grupları huzur içinde yaşatabilen bu imparatorluklar, bilgiden ve teknolojiden uzaklaştığımızda dağılmaya başladı. Osmanlı'nın neden çöktüğünü sorguladığımızda, sanayi devrimini ıskalaması önemli bir etken olarak öne çıkmaktadır. Sanayi devrimi, sadece üretim biçimini değil, aynı zamanda rekabeti ve buradan doğan gelirin savunma sanayi başta olmak üzere diğer alanlara yayılmasını da beraberinde getirmiştir. İngiltere'de başlayan sanayi devrimi sonrasında İslam coğrafyasının çöküşü, büyük acılara ve imparatorluğun dağılmasına neden olmuş, Polatlı yakınlarına kadar varan bir istilayla sonuçlanmıştır. Bu bağlamda, kitap ve kültür fuarlarına bakışımız, bilgi ve teknolojiye yaklaşımımızı özetleyen bir süreçtir" ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir