İlaç fiyat kararnamesi açıklandı: İlaç fiyatlarına zam geldi
İlaç fiyat kararnamesi, uzun bir bekleyişin ardından yürürlüğe girdi ve ilaçlar bugünden itibaren zamlı olarak kullanıma sunulacak. Buna göre, ilaç fiyatlamasında kullanılan, Euro kurunda yüzde 23,5'lik bir artış yaşandı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar' Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ilaç fiyatlamasında kullanılan, Euro kuru yüzde 23,5'lik bir artış yaşadı.
Yeni fiyatlar, bugünden itibaren ilaç bedellerine yansıtılacak. Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri 2024 yılı Ekim ayında yüzde 23,5 arttırılarak, yeni dönemsel Euro değeri 21,6721 TL olarak belirlendi.
İLKHA muhabirine konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, ilaç fiyat kararnamesinin uzun bir bekleyişin ardından yürürlüğe girdiğini belirtti.
Yüzde 23,5 artışla sabitlenen Euro kurunun, ilaç fiyatlarını daha da etkileyeceğini ifade eden Erakın, "Eczanelerimizin karlılığı giderek azalıyor. Eğer bu politikalarda değişiklik yapılmazsa, ilerleyen aylarda tekrar ilaç yoklukları ile karşılaşabiliriz." uyarısında bulundu.
"İlaç fiyat kararnamesi, bugün yürürlüğe girdi"
İlaç fiyat kararnamesini uzun zamandır beklediklerini belirten Erakın, "Sosyal medya ve basında sürekli ilaç yokluklarını son günlerde dile getirmekteydik. Son zamanlarda kronik hastalıklarda kullanılan ilaç yoklukları kriz haline dönüşmüştü. Pek çok ortamda bunu dile getirdik. Bu bir zorunluluk haline gelmiştir. Dün itibarıyla yayınlanan ilaç fiyat kararnamesi, bugün yürürlüğe girdi ve bugünden itibaren ilaçlarımız zamlı olarak kullanıma sunulmuş olacak." diye belirtti.
"Birer ikişer ilaçları halka ulaştırıp yine o yokluklara çare bulmaya çalıştık"
Günler boyunca bazı ilaçlarda tevzi uygulamasının gündeme geldiğini vurgulayan Erakın, "Tevzi şeklinde ilaçlarımızı vermeye başladık. Depoya gelen çok sınırlı sayıda ilaçları depolardan temin edip sınırlı bir şekilde eczanelere verilen ilaçları halkımıza sunmaya gayret gösterdik. Halk, tevzi kavramıyla tanışmış oldu. Birer ikişer ilaçları halka ulaştırıp yine o yokluklara çare bulmaya çalıştık. Hiç görmediğimiz yoklar vardı." dedi.
"Piyasada olmayan ilaçlara 'var' diyemiyoruz"
Özellikle dünyada ve Avrupa'da kullanıma sunulmuş yeni etkin maddeler olduğunu söyleyen Erakın, "Beş yüz civarında etkin maddenin yaklaşık dört yüz tanesi Avrupa'da şu an kullanıma sunulmuşken Avrupa halkları bundan faydalanırken biz maalesef bundan yüzde onlar düzeyinde fayda görür haldeydik. Hatta yüzde dördü geri ödeme kapsamında olan bu ilaçları biz görmedik. Bunlara da tabii ki 'var' diyemiyoruz. Bu ilaçları da halkımızın kullanması gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"Bir yıl boyunca yeni bir düzenleme öngörülmüyor"
Erakın, sözlerine şöyle devam etti:
"Geldiğimiz bu noktada, ilaç fiyat kararnamesiyle Euro kuru yüzde 23,50 zam alarak yirmi bir TL altmış yedi kuruşa sabitlenmiş durumda. İlaç fiyat kararnamesinde açıklanan bir husus da bu kurun 2025 yılı boyunca aynı şekilde geçerli olacağı belirtilmiştir. Bir yıl boyunca yeni bir düzenleme öngörülmüyor. Burada bir çekincemiz var: İlaç fiyat kararnamesi belki birkaç ay süreyle ilaç bulunmasında bir rahatlama sağlayacak ama biz birkaç ay sonra yine ilaç yokluklarını konuşmaya başlayacağız. Yine ilaç krizinden bahsetmeye başlayacağız. Çünkü bu kalıcı bir çözüm değil. Sadece ve sadece bir yere pansuman gibi geçici bir çözüm. Belki bir süre bir rahatlama sağlayacak." dedi.
"İlaçlar zam aldıkça eczanelerde karlılık oranı düşer"
İlaç fiyat kararnamesiyle eczane karlılık baremlerinde hiçbir düzenleme yapılmadığını ifade eden Erakın, "İlaç fiyatlarında bizde kademeli karlılık söz konusudur. İlaçlar zam aldıkça karlılık oranımız bizde düşer. Bu durumda herhangi bir düzenleme yapılmadığı takdirde ki bu genelgede o şekilde oldu eczane karlılıkları günden güne daha da azalmaktadır. Eczane raflarındaki ilaçlar birer birer eksilmekte. Eğer bu kararnamede yeni bir düzenleme yapılmazsa, eczanelerimiz bir nebze daha fakirleşecektir. Çünkü biz eczaneler olarak ilaç yokluklarından zaten bugüne kadar hiç mesul değildik. İlaç yokluklarından sorumlu olarak ilaç fiyatlandırma politikasını değerlendiriyoruz." ifade etti.
"İlaçları bulmakta güçlük çekeceğiz"
İlaç fiyatlarının kalıcı bir çözüme ulaştırılması ve ilaçların bulunabilir halde olması için ilacın en azından Euro ya da enflasyon karşısında değer kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Erakın, "Bu ilaçlar Euro karşısında ya da enflasyon karşısında değer kaybettiği sürece bulunma sıklıkları zorlaşacak. Biz bu ilaçları bulmakta güçlük çekeceğiz. Çözüm önerisi olarak konuların başında, ilaç fiyatlandırma politikasını yepyeni bir sisteme geçirmektir. Enflasyon ve Euro kuru baz alınabilir; otomatik olarak Euro kuruyla ilaç fiyatlarının güncellenmesi düşünülebilir." diye konuştu. (İLKHA)