• DOLAR 34.302
  • EURO 37.001
  • ALTIN 3000.756
  • ...
Çocukların tükettiği şekerli ürünlerde uyuşturucu bulunduğu iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medya mecralarında en çok çocukların satın aldığı şekerli oyuncak ürünlerinde uyuşturucu madde yerleştirildiği ortaya çıkmasıyla ülke gündeminde büyük bir yankı oluşturdu.

Şekerli oyuncak ürünlerine bilinçli bir şekilde uyuşturucu madde yerleştirilmesiyle Müslüman bir ülkenin çocuklarının uyuşturucuya meyletmesi hedeflendiği gözler önüne serilmektedir.

Bazı bakkal ve okul kantinlerinde satılan şekerli ürünlerde uyuşturucu madde yer aldığı iddiası velileri ve esnafı tedirgin etti. Bu tür ürünlerin çocukları uyuşturucuya alıştırmak amacıyla piyasaya sürüldüğü öne sürülürken, Mardinli esnaf ve veliler, yetkililerin bu konuda daha fazla denetim yapmasını talep ediyor.

Ayrıca, eğitim kurumlarına da büyük görev düştüğünü belirten esnaf ve veliler, çocuklara bu konuda bilinç kazandırılması gerektiğini dile getirildi.

Esnaf Emrullah Öztürk, sosyal medyada ortaya çıkan uyuşturucu içeren şekerli ürünlerden bayağı rahatsız olduklarını ifade ederek, bu konuda yapılması gerekenler hakkında yetkililere çağrıda bulundu.

“Zabıta ekiplerinin denetimleri sıklaştırmaları gerekiyor”

Emrullah Öztürk

Öztürk, “Esnaf olarak bizler de bu durumdan rahatsız oluyoruz. Bizzat şahit olmadım ama sosyal medyada tanık oldum. Bu konuda özellikle ebeveynlere büyük görev düştüğünden çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bununla birlikte zabıtaların denetimleri sıklaştırmaları gerekiyor. Aileler, çocuklarına bilinçli bir şekilde alışveriş yapmalarını tembihlemeleri lazım. Ne olduğu bilinmeyen ürünlerin tüketilmesinin çok zararlı olabileceği bilincini aşılamaları gerekiyor. Bu tür ürünler bakkal ve kantinlerde oluyor. Satışı yapılan bu tür şekerli ürünler hem uygun fiyattan satılıyor hem de rahat bulunabilecek bir üründür. Ülke genelinde gıda denetimi noktasında büyük bir zafiyet var. Bu konuda daha sık denetimin olması gerekiyor. Çünkü bunun sonucunda masum çocuklar zehirleniyor. Bizler de esnaf olarak artık gördüğümüz bu tür ürünlere karşı duracağız. Ayrıca okul önlerinde de güvenlik veya zabıtaların devriye atması lazım.” şeklinde aktardı.

"Eğitim kurumlarına da bu hususta büyük bir görev düşmektedir"

Eşref Adsay

3 çocuk babası Eşref Adsay, bu tür ürünlere karşı çocuklarını tembihlediğini dile getirerek, “Satışı yapılan bu tür şekerli ürünler noktasında öncelikle aile fertlerinin, eğitim görevlilerinden, emniyet mensuplarına kadar her kesimin bu hususa çok dikkat etmesi gerekiyor. Bununla beraber ailenin çocuklarını bu konuda bilinçlendirmesi lazım. Ayrıca eğitim kurumlarına da bu hususta büyük bir görev düşmektedir. Dün ben de sosyal medya aracılığıyla bir arkadaştan içine uyuşturucu yerleştirilen şekerleme ürünü fotoğrafına tanık oldum. Gördüğüm o fotoğrafı 2’nci, 1’inci ve ana okula giden çocuklarıma göstererek daha dikkatli olmaları, bu tür ürünlerden uzak durmaları hususunda tembihledim. Dolayısıyla bu tür vakaların oluşmaması adına zabıta ekiplerinin okul bölgelerinde olan bakkallara ve kantinlere daha sık denetim gerçekleştirmesi gerekiyor. Okul kantinlerinde satılması düşünülemez zaten. Bu konuda toplumun daha duyarlı olmasını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Hem çocuklar hem de aileler farkında olmadan kendilerini zehirliyorlar”

 Ercan Güneş

Çocukların, hem ailesi hem de eğitim kurumları tarafından bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan, Esnaf Ercan Güneş, “Bu tür ürünlere karşı aile ve çocukların güvendiği bakkallardan alışveriş yapmaları lazım. Üstünde barkodu bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. bu konuda ebeveynlerin üzerinde büyük bir görev düşmektedir. Çocukları bu hususta bilinçlendirerek, takibi yapılması lazım. Ayrıca belediyelerin de bu noktada denetimleri sıklaştırması, eğitim kurumlarının da çocukları bilinçlendirmesi adına dersler verebilir. Piyasaya sürülen bu şekerli ürünlerin nerden temin edildiği, hangi yollarla piyasaya sürülmeye çalışıldığı hususunda devlet yetkililerinin sıkı bir takibe alması gerekiyor. Hem çocuklar hem de aileler, farkında olmadan kendilerini zehirliyorlar. Acilen bu tür ürünlerin piyasadan çıkarılması lazım.” ifadelerine yer verdi.

"Daha önce şekerli oyuncak ürünlerini marketlerde görmüştüm"

Rojen Koç

Öğrenci Rojen Koç, ise şekerli ürünlerde uyuşturucunun yerleştirildiğinin farkında olduğunu belirterek, “Daha önce şekerli oyuncak ürünlerini marketlerde görmüştüm. Bu tür ürünlerden hiç almadım ama daha önce bahsi geçmesiyle içine uyuşturucu yerleştirildiğini biliyorum. Arkadaşlarıma da bu tür ürünleri almaması için uyarı ve tavsiyelerde bulunuyorum.” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir