• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Yerel ile ulusal basın bir araya gelecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Ulusal basından 11 gazetecinin de katılacağı seminere iştirak etmek amacıyla Van'a gelen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay programdan bir gün önce akşam yemeğinde özel bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelecek.


Konu ile ilgili olarak bir açıklama Basın ilan Kurumu Van Şube Müdürü Yahya Öylek, program için Van'a gelen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın aktif olarak bir dönem medyada çalıştığını gerek ulusal basın gerekse de Anadolu basını ile oldukça içli dışlı biri olmasının birçok yönden avantajlı olduğunu belirtti.


Öylek, "Bundan dolayı Sayın Genel Müdürümüz medyanın sorunlarını iyi biliyor. Bu noktada yaşanan sıkıntılardan dolayı meydan gelen mevcut duruma hâkim biri. Bu bağlamda yaşanan sorunları çözme adına yerel basın ile ulusal basını bir araya getirmek için böyle bir proje uygulamaya konuldu." diyerek projenin altında yatan sebeplere işaret etti.


Ulusal basının yani haberin merkezi olan İstanbul'un bu bağlamda daha nasipli olduğunu ifade eden Öylek, "Merkezde olan gazetecilerin tecrübelerini yerel basın mensuplarıyla paylaşmalarını önemsiyoruz. En azından yerel basında çalışan arkadaşlarımızın da kendilerine daha ileri ufuklar çizmelerini sağlamı oluruz." temennisinde bulundu.


"Biz bunu ciddi anlamda önemsiyoruz"
Hedeflerinde, Basın İlan Kurumu şubelerinin olduğu 36 ilde bu programları yapmak olduğunu ifade eden Öylek, yürütülen bu projenin birebir Genel Müdürlük olduğunu belirterek, "Genel müdürlüğümüzün yanı sıra Ankara İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi olan Metin Kazancı hocamızda bu işin içinde. Bu ekip, ortak istişare ile karar alarak bu programların yapılacağı illeri belirliyorlar. Aslında bu programlar yapılırken sadece bu illerde gazetecilik yapanlar için yapılıyor değil, aynı zamanda bu illerde varsa iletişim fakültesi öğrencileri ya da iletişim ile ilgili farklı düzeylerde okullarda okuyan öğrencilerimiz, bu arkadaşlarımızın da bu programlara iştirak etmelerini istiyoruz. Zira gelen gazetecilerden her birinin belki de yaptıkları 15 dakikalık konuşmaları, onları dinleyen gazeteci adaylarının ileriki mesleki hayatlarında yapacakları çalışmalarına ışık tutacaktır. Bu sebeple biz bunu ciddi anlamda önemsiyoruz." dedi.


"Karşılıklı fikir alışveriş imkânı sağlanabilir"
Şubelerinin bulunduğu birçok ilin büyükşehir olan iller olduğuna işaret eden Öylek, dolayısıyla bu illerin marka olma çabalarının ön planda olması gerektiğine işaret etti. Öylek, "Söz konusu büyükşehir olan iller olunca buralarda markalaşma durumu söz konusu. Dolayısıyla 'Marka Şehirler' programı kapsamında bu çalışmalarımızı bir nevi tecrübe paylaşımı olarak da değerlendirebiliriz. Karşılıklı fikir alışveriş imkânı sağlanabilir. Bu bağlamda buraya gelen ekipler ya da Malatya'ya, Batman'a, Mardin'e giden ekiplere de kendimizi anlatma ve sıkıntılarımızı paylaşarak bir nevi istişare etme imkânı bulacağız." dedi.


"Basınımız çok da kötü desek hakaret etmiş oluruz"
Yerel basının bu gün kalitesi olmasının temel bazı nedenlerinin olduğuna işaret eden Öylek, bunun bir sebebinin de kurumlar olduğunu ifade etti ve "Bir şey vermeden çok şey istemek de doğru olmaz" diyerek bir nevi özeleştiri yaptı.


Konuşmasına devamla, Yerel basında kalite sorunu olduğuna işaret eden Öylek, "Ancak yerel basını şehrin dinamikleriyle beraber örneğin Valilik, STK lar, Üniversite ile karşılıklı bir görüş alışverişi ile daha iyi bir noktaya taşımamız gerekecektir. Ancak bir bütün olarak yapılacak olan bu çalıştaylarla ya da seminer veya konferanslarla daha iyi bir noktaya gelebileceğimize inanıyoruz. Evet, eksik yönlerimiz var. Fakat tüm bunlara rağmen basınımız çok da kötü desek hakaret etmiş oluruz. Yine dediğim gibi bu güne kadar yerel basınımıza çok bir şey vermedik ki onlardan daha fazlasını bekleyelim. Yani kurumsal olarak bu bağlamda işbirliği ve arz talep dengesi içerisinde daha çok şey yapacağımıza inanıyoruz. Bu konuda yerel basının bizi kamçılamasını bekliyoruz." diye konuştu.


Gün boyu sürecek seminerde, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kazancı, televizyon sunucusu ve program yapımcısı İnci Ertuğrul, gazeteci ve program sunucusu Özge Uzun, gazeteci ve spor spikeri Orhan Ayhan, gazeteci yazar Aykut Işıklar, En sonhaber Medya Grup Başkanı Serkan Kalemciler ve fotoğraf sanatçısı İbrahim Usta, yerel medya çalışanları ve geleceğin gazeteci adayları üniversite öğrencileriyle tecrübelerini paylaşacaklar. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir