• DOLAR 34.468
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2995.421
  • ...
Doç. Dr. Kasar: Namaz, insana ilahi kanunlara uyma alışkanlığı kazandırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kur'an Nesli Platformu tarafından düzenlenen “Hayat Namazla Güzeldir” temalı 6. Namaz Çalıştayı Şanlıurfa’da başladı.

Çalıştay, Recep Tayyip Erdoğan Gençlik ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştiriliyor.

Program Mikail Ercan Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından İl Müftüsü Ramazan Tolan ile Kur'an Nesli Platformu Sözcüsü Mehmet Emin Sütçü, birer selamlama konuşması yaptı.

Ardından Osman Gülebak moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturuma geçildi. İlk oturumda Doç. Dr. Veysel Kasar, bir sunum yaptı.

Çalıştayı düzenleyen Kur'an Nesli Platformunu tebrik eden Kasar, toplumda en önemli konu olan namazın meyve vermesini Yüce Allah'tan temenni etti.

Gazze'de şehadete eren direniş liderleri, mücahitler ile sivilleri yad eden Kasar, onlatın şehadetlerinin İslam milletini yeryüzündeki bu baskıcı ve despot gruplara karşı uyanmaya vesile olmasını diledi.

Bediüzzaman Said'i Nursi'nin Risale-i Nur eserlerinde namazın yerini anlatan Kasar, "Risaleii Nur külliyatının tamamında namazla ilgili çok ilginç tespitler var. Bunların bir kısmını paylaşmaya çalışacağım. İlk olarak şu dikkati çekiyor; namaz, kul ile Allah arasında yüksek bir bağ, yüce bir münasebet ve nezih bir hizmettir. İkincisi şu dikkate değer bir tespit; ibadetlerin özü ve çekirdeği namazda toplanmıştır, diyor Bediüzzaman Hazretleri. Fatiha Kur'an'a, insanı kainata fihristi olduğu gibi namaz da büyük iyiliklerin örneği ve fiili sesidir." dedi.

Kasar, "İbadet olarak namaz, şuuru olmayan ancak Allah'ın emirlerini yerine getiren varlıkların ibadetlerini de kapsar. Namazın erkanı olan secde, rükû, kıyam sürekli ibadet halindeki meleklerin kulluğunu andırıyor. Meleklerin ibadetlerinin benzerini kendi içinde taşıyor. Ve tabi bütün cansız zannettiğimiz ama Allah'ı tespih eden mahlukatın zikir ve tesbihatı da namazda değişik boyutları da var." diye konuştu.

"Namaz insana ilahi kanunlara uyma alışkanlığı kazandırıyor"

Namazın, insanı toplumla medeni olmakla arasını bulan bir ibadet olduğunu söyleyen Kasar, "İnsanı medenileştiren ibadettir namaz. Namaz, manevi huzura yapılan bir davettir. Namaz, müminin miracıdır. Namaz, insanı yüceltiyor. İnsanın ruhu namazla teneffüs ediyor. Dünyevi, maddi yüklerden uzaklaşmanın en güzel vasıtası namaz, her ruhun namazın bu cazibe gücünden faydalanması beklenir, diyor Bediüzzaman Hazretleri. Namaz, insana ilahi kanunlara uyma alışkanlığı kazandırıyor. Namaz, hayat boyu Yüce Allah'ın emir ve yasaklarına tutunmak için bir antrenmandır. Namazı terk eden bir adam diğer emirlerden de adım adım uzaklaşmanın yolunu tercih etmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

Namazın, müminler için toplumun adeta toplumsal bir şükrünü ifade etmiş olduğunu söyleyen Kasar, "Said Nursi, bu toplumsal şükrün ifadesi olarak Türkiye'nin ilk kuruluş esnasında bunu o günkü milletvekillerine hatırlatıyor. Dinin en zaruri emirlerinden birisi namaz. Bu namazı siz terk ettiğiniz zaman burada çok büyük zararlar olacak diye… O günkü Meclis'e 8-10 maddelik bir beyannameyle bunu duyuruyor Said Nursi." dedi.

"Allah'ın emirlerine tutunmayı öğreten namazdır"

Doç. Dr. Veysel Kasar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Namaz kolaydır ve ruhun rahatıdır. Namaz kıymetli olduğu kadar zahmetsizdir aynı zamanda. 23 saatin bir saati farz ibadetlere yeter. İnsan hayatını devam ettirmek için işte bu kadar zaman sarf ediyor ama ebedi hayatın kurtuluşunun vesilesi olacak namaz ibadetine günde bir saat vermemesi aslında çok büyük bir yanlış, bir tercih ve Allah'a karşı büyük bir saygısızlıktır. Bir insanın gıdası ve kuvveti her şeye sahip olan Allah'ın kapısını namaz ile çalmakla elde edilir. Dünyanın eleminden ancak namazla kurtulabilir.

Bütün halleriyle namaz insanın yaratılışına uygun bir ibadettir. Ayrıca Bediüzzaman büyük günahları terk etmek ve namaz kılmak gibi iki büyük hususa dikkat çekiyor. İnsanın Allah'ın emirlerine tutunmaya alışmasıyla büyük günahlara karşı mukavemet sahibi olacağını bize ifade ediyor. Bediüzzaman maişet derdinin namaz ibadetine engel olmayacağını belirtiyor. Risaleyi Nur Külliyatında namazın insana sabır ve metanet kazandırdığı belirtiliyor. İlahi kanunlara saygıyı öğreten namazdır. Allah'ın emirlerine tutunmayı öğreten namazdır. İnsanı toplumda medeni ve şahsiyette güçlü hale getiren namazdır. Namaz ibadeti insanı dinç tutan, camiyle, toplumla ilişkisini canlı tutar. Ümidini, yaşama azmini, sevgisini hayatına katmış oluyor.

Ayrıca namaz hasta insanlar için de büyük bir teselli kaynağıdır. Hangi şartlarda olursa olsun kişi namazını kılabilir. İşaretle bile namaz kılınabiliyor. Namaz Allah ile iletişimi sürekli devam ettiren bir ibadettir." (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir