• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Stres kemikleri bile kırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


HABER MRK- Stres, vücudumuzun en büyük düşmanlarından biri. Aynı zamanda birçok hastalığa sebep olan önemli bir risk faktörü. Tüm bedenimiz gibi kemiklerimiz de stresten etkileniyor. Ancak onların stresi biraz daha farklı.

 

Aşırı kullanım ve yüklenme, uzun süreli ayakta durma gibi durumlar, kemiklerde stres kırıklarına neden oluyor. 'Yorgunluk Kırığı' olarak da bilinen bu kırıklar, özellikle kaval ve ayak tarak kemiklerinde oluşuyor.
Kırıklardan en çok mustarip olanlar ise en sık uzun süreli ayakta durmayı gerektiren mesleklere sahip olanlar.

 

Stres kırıkları zamanla oluşuyor

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Sarper Çetinkaya, stres kırıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verirken, "Stres kırıklarında kırılma, kuru bir ağaç dalının kırılıp ikiye ayrılması gibi değil zaman içerisinde mikro düzeyde gerçekleşiyor. Mikroskobik boyutta olan kırıklar, ağrı ve şişliğe neden oluyor. Eğer başlangıç düzeyindeyse yalnızca MR ya da tomografik tetkiklerde görülebiliyor. Ancak çoğu zaman normal çekilen röntgende görülemiyor ve bu yüzden de tespiti atlanabiliyor." dedi

 

Stres kırıklarına kadınlarda daha sık rastlanıyor

 

Stres kırıklarının genelde 20-35 yaş grubunda görüldüğünü belirten Çetinkaya, "45-55 yaş aralığındaki kadınlarda da hem kilo hem de östrojen-progesteron dengesinin farklılaşması nedeniyle ayak tarak kemiğinde stres kırıkları oluşabiliyor. Üstelik normal bir kemik kırığının iyileşme süresi 1-1,5 ay iken stres kırığında bu süreç iki katına kadar çıkabiliyor." ifadelerine yer verdi.

 

Uzun süre ayakta kalmak stres kırıklarına neden olabiliyor

 

Stres kırıklarını önleyici tedbirlere de değinen Çetinkaya, "Kişi, işi gereği sürekli ayakta duruyorsa, durumuna uygun, yükü homojen bir şekilde dağıtacak ayakkabılar seçmesi gerekiyor. Özellikle işi ayakta durmayı gerektiren kadınların, topuklu ayakkabı giymesi, vücudun yükünün tarak kemiklerine binmesine yol açıyor. Sporcularda ise basış veya yürüyüş bozukluğu varsa yine ayakkabının bu duruma uygun olması gerekiyor. Ayrıca yapılan yürüyüş ve koşu analizleriyle sporcunun ayağında basma sırasında, koşarken ve yürürken herhangi bir anormallik ya da yük dağılımında bozukluk varsa tespit edilebiliyor. Bu sayede de ayakkabısı ya da kramponunun içerisine özel tabanlıklar yaptırılabiliyor." dedi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir