• DOLAR 34.538
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2998.585
  • ...
1987'den bu yana şehit edilen Hamas liderleri!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜSEYİN GİZLİ

ŞEHİT YAHYA SİNWAR

6-7 Ekim 'Aksa Tufanı' harekatını inşa eden cesur lider Yahya Sinwar, 1962'de Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu. 1948 yılında siyonistler tarafından Askalan'ın Mecdel şehrine ailesiyle beraber sürgün edildi.

Mülteci kampında yaşayan Sinwar, zor şartlar altında eğitimini tamamladı veGazze'deki İslam Üniversitesi'nde Arap dili alanında lisans diploması aldı.

1982 yılında direniş faaliyetleri nedeniyle altı ay boyunca Fara'a cezaevinde tutuklu kaldı. 1988 yılında tutuklanarak dört kez müebbet hapse çarptırılan Sinwar, 23 yıl cezaevlerinde tutuklu kaldı.

Şehit Yahya Sinwar efa el-Ahrar anlaşmasıyla 2011 yılında serbest bırakıldı. Şubat 2017'de 2021'de ikinci bir dönem için HAMAS'ın Gazze Şeridi'ndeki siyasi bürosunun başına seçildi.

6 Ağustos 2024'te, İran'ın başkenti Tahran'da alçakça bir suikast sonucu şehit olan mücahit lider İsmail Heniyye'nin yerine Hamas'ın siyasi bürosunun liderliğine seçildi. 

16 Ekim'de işgalci rejimle cephede en ön safta savaşarak şehit oldu.

ŞEHİT İSMAİL HENİYYE

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak bilinen Şehit İsmail Heniyye, 1980’li yıllardan beri Hamas'ın içerisinde aktif olarak yer alıyordu.

1989 yılındaki ilk Filistin ayaklanması sırasında 3 yıl hapis yatan Heniyye, 1992'de, hapisten çıkarılarak sahipsiz topraklara sürüldü. Sürgün sonrası Gazze’ye geri dönen Heniyye, 1997'de Hamas’ın ruhani liderinin ofisinin yönetimine getirildi. 2006 yılında Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa getirildi. 

2017'de Hamas’ın siyasi liderliğine getirilen Heniyye, her zaman işgalci rejimin hedefinde olan bir lider oldu. Siyonist rejim tarafından birçok süikast düzenlenen Heniyye, son olarak İran'ın Başkenti Tahran'da, alçak bir saldırı sonucu şehit oldu. 

ŞEHİT YAHYA AYAŞ

“Mühendis” lakaplı lider Yahya Ayaş, 5 Ocak 1996'da, Gazze'de şehit edildi. 

Şehit Yahya Ayaş'ın cep telefonu elinde patladı.

Hamas ise Şubat ve Mart aylarında dokuz gün boyunca işgal bölgesinde dört intihar saldırısıyla karşılık verdi. 

ŞEYH AHMED YASİN

 Hamas'ın kurucuları arasında yer alan Şeyh Ahmed Yasin, 22 Mart 2004 tarihinde Gazze'de sabah namazında bir camiden çıkarken helikopterden atılan bir füzeyle şehit edildi. 

Hamas yaptığı açıklamada, bu suikastle işgalci rejime 'cehennemin kapılarını açtığını' ifade ettti. 

ŞEHİT ABDÜLAZİZ EL RANTİSİ

İşgal helikopterİ, 17 Nisan 2004 tarihinde Gazze'de bir araca füze saldırısıyla süikast düzenledi. Hamas lideri Abdülaziz El Rantisi ve iki koruması saldırıda şehit edildi. 

Suikast, Rantisi'nin Şeyh Ahmed Yasin'in şehadetinin ardından Gazze'de Hamas liderliğini devralmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

ŞEHİT SALİH ARURİ

Beyrut'un Dahiye bölgesinde, 2 Ocak 2024'te siyonist rejime ait bir insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda Hamas'ın siyasi kanadının üst yönetimindeki Salih el-Aruri şehit edildi. 

Şehit Aruri, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın da kurucusuydu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir