• DOLAR 34.247
  • EURO 37.238
  • ALTIN 2988.399
  • ...
ÇÖZ-DER'den CHP'li Büyükşehir Belediyesi'ne tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZ-DER) Başkanı Ahmet Ataş, engelli hakları konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

Ataş, kamu kurumlarındaki engelli kadro açıklarının yıllardır çözülmediğini belirterek E-KPSS ile her yıl engelli kadrolarına yapılan yerleştirmelerin yetersiz kaldığını ve 30 bine yakın boş kadronun bulunduğunu vurguladı.

Ataş, belediyelerdeki liyakatsizliklerin engelli vatandaşların haklarının gasp edilmesine neden olduğunu ifade ederek Danıştay kararına rağmen boş kalan engelli kadrolarının, belediye meclisinde gündeme getirilmesine rağmen hâlâ doldurulmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerinin engelli vatandaşlara yönelik kısıtlama içermediğini belirten Ataş, buna rağmen sessiz kalınmasını eleştirdi.

Siyaseten sadece tribünlere oynamanın engelli sorunlarını çözmeyeceğini ifade eden Ataş, gerçek sorunlarla yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı.

Ahmet Ataş, engelli vatandaşların haklarını savunma kararlılığını sürdürerek, belediyelerin bu konuda daha sorumlu hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

 Ataş, kamu kurumlarında 50 binin üzerinde açık engelli kadrosu bulunduğunu ve bu durumun yıllardır çözüme kavuşmadığını ifade etti.

"Liyakatsiz kadrolar taleplerimizi tıkıyor"

E-KPSS üzerinden her yıl kamuda engelli kadrolarına yerleştirilen 2-3 bin kişilik alımların ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını söyleyen Ataş, "Bu elbette ki kıymetli bir adım, ancak 2-3 bin kişinin kamuda yerleştirilmesi ihtiyacı karşılamıyor. 30.000'e yakın engelli kadrosu boşta duruyor. Bu kadroların Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hızla doldurulması ve yıllık alım sayısının en az 4-5 bine çıkarılması elzemdir." dedi.

Engelli vatandaşların hak temelli taleplerine belediyeler ve kamu kurumlarının yeterince önem vermediğini belirten Ahmet Ataş, özellikle Adana Büyükşehir Belediyesi'nin liyakatten yoksun kadrolar nedeniyle sorunları çözmede yetersiz kaldığını söyledi. Engelli vatandaşların akülü ve tekerlekli sandalyeleri, ortez ve protez ihtiyaçlarının yanı sıra diğer tıbbi cihazlarının bütçelerinin belediyelerin oluşturduğu fonlardan karşılandığını belirten Ataş, bu fonlara erişimin bürokratik engeller ve liyakatsiz yöneticiler yüzünden tıkandığını ifade etti.

Ataş, "Belediyelerdeki fonlardan engelli vatandaşlarımızın haklarını almak için başvurularımızı yapıyoruz. Ancak bu başvurular sırasında liyakatsiz kadrolar taleplerimizin önünde engel oluyor. Sundukları teklifler mevzuatlarla uyumlu olmadığı için tıkanıp kalıyorlar. Ne yazık ki liyakat sahibi olmayan yöneticiler çözüm üretemiyor." diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

"Danıştay kararına rağmen 52 kadro boş duruyor"

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde engelli kadrolarının doldurulmasına yönelik sürecin de aksadığını ifade eden Ataş, bu konuyu belediye meclisinde de defalarca gündeme getirdiklerini söyleyerek, "Biz bu durumu belgelerle belediyeye ilettik. Danıştay'ın kararına rağmen 52 engelli kadrosu hâlâ boş durumda. Biz engelli vatandaşlarımızın haklarını savunurken karşılaştığımız bu kayıtsızlık kabul edilemez. Bu konuda yetkililerin adım atmaması kabul edilemez. Biz taleplerimizi defalarca dile getirdik, ancak belediye yönetimi adım atmak yerine sessiz kalmayı tercih ediyor." dedi.

"Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerinde engelliye yönelik kısıtlama yok"

Bazı belediyelerin, engelli vatandaşların taleplerini karşılamamak için Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerini gerekçe gösterdiğini belirten Ataş, "Cumhurbaşkanımızın tasarruf tedbirlerini incelediğimizde engelli vatandaşlara yönelik hiçbir kısıtlamanın olmadığını gördük. Ancak ne yazık ki bazı belediyeler bu tedbirleri gerekçe göstererek engelli vatandaşların taleplerine sessiz kalıyorlar. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Engelli vatandaşların anayasal hakları var ve devlet bu hakları sağlamakla yükümlüdür. Belediyeler bu konuda daha sorumlu hareket etmeleri gerekir. Anayasa'nın 61. maddesi, engelli vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini açıkça belirtiyor. Devletin ve belediyelerin bu ihtiyaçları karşılamak zorunda olduğunu hatırlatmak isterim." açıklamalarına yer verdi.

"Siyaseten tribünlere oynamayı bırakın, sorunları çözün"

Adana Büyükşehir Belediyesi'ni sert bir dille eleştiren Ataş, belediyenin sorunları çözmek yerine siyaseten tribünlere oynamayı tercih ettiğini ifade ederek, "Siyaseten tribünlere oynamayı bırakıp gerçek sorunlarla yüzleşmeleri gerekiyor. Engelli vatandaşların haklarına ve ihtiyaçlarına yönelik herhangi bir adım atmıyorlar, sadece mesajlarla insanları etkilemeye çalışıyorlar. İnsanlara dokunmaktan kaçınıyorlar, çünkü dokunduklarında taleplerle karşı karşıya kalacaklarını düşünüyorlar." dedi.

"Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz"

Engelli vatandaşların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Ahmet Ataş, Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek, "Bu devletin kurumu kimsenin babasının çiftliği değil. Devletin kurumları, liyakat sahibi bürokratlarla yönetilir. Siyasi vefa borcu ile değil. Biz, engelli vatandaşlarımızın, ihtiyaç sahibi insanların ve öğrencilerin hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz. Belediyeler bu sorumluluklarını yerine getirmediği sürece tepkilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Engelli vatandaşların taleplerinin görmezden gelinmesine izin vermeyeceklerini, belediyelerin bu konuda üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Ataş, "Biz duruşumuzdan taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Engelli vatandaşlarımızın haklarını savunmaya kararlıyız," diyerek sözlerini noktaladı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir