• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı BTSO'da ele alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın birlikte organize ettiği "Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı" toplantısı yoğun katılım ile gerçekleşti.

 

Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısının güçlü ve zayıf yönlerinin konuşulduğu toplantıda açılış konuşmasını Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener yaptı.

 

Daha kısa, kolay ve anlaşılır bir sistematik oluşturmak üzere Gelir Vergisi Kanununun tek bir kanun haline getirilmesinin amaçlandığını aktaran Şener, "Mevcut vergi sistemimizde, gerçek kişilerin gelirlerinin ve kurumların kazançlarının vergilendirilmesini düzenleyen Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu olmak üzere iki kanun bulunmakta. Gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu olmak üzere iki ayrı kanunda düzenlenmiş olması; indirim, istisna ve bazı önemli düzenlemelere her iki kanunda birden yer verilmesine sebep olmakta. Mükerrerliği ortadan kaldırmak ve bazı ülkelerin iyi uygulama örneklerinde olduğu gibi daha kısa ve kolay anlaşılır bir sistematik oluşturmak üzere Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanununun tek bir kanun haline getirilmesi amacıyla "Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı" hazırlanarak Bakanlar Kurulunca kabul edildi ve TBMM'ye gönderildi. Tasarı şu an itibariyle Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bulunmakta ve 2014 yılında yürürlüğe girmesi öngörülmekte." açıklamalarında bulundu.

 

Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Kemal Tığoğulları ise, yeni gelir vergi kanun tasarısının görüşülüp tartışılacağı toplantının başarılı geçmesini dileyerek konuşmasına başladı.

 

Son 53 yılda 76 değişiklik yapılan 193 sayılı gelir vergisi kanununun kendi içerisinde birleştirilerek tarihteki yerini alacağını belirten Tığoğulları, "Gelir vergisi ve kurumlar vergisi bir başka deyişle dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payları toplamının yüzde 10'un altında oluşu, verginin tabana yayılması ve vergi adaletinin sağlanması açısından ülke olarak başarıyı yakalayamadığımızın bir göstergesidir ve köklü değişikler yapılmasını gerekli kılmaktadır. İki kanunun birleştirilmesiyle günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek ve ülkemizin sürdürebilir ekonomik kalkınma altyapısına destek olacak bir gelir vergisi sistemi oluşturulmasına imkan vermesi sağlanacaktır." dedi.

 

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Ömer İşçi de vergi kanunlarının iktisadi hayatın yanı sıra sosyal hayatı etkilediğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Yasalar ne içindir? Bizler içindir, toplum içindir, halk içindir. Halka daha iyi yaşam koşulları sağlanması, daha refah bir hayat sürmesi içindir. İşte bu nedenle bu kadar kapsamlı bir yasanın katılımcı bir anlayışla hazırlanması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü bizde genellikle yasalar uygulamaya geçtikten sonra eksiklikler fark edilmekte ve daha sonra ilaveler eklenerek yasanın sistematiğinin bozulmasına ve bütünlüğünün kaybolmasına neden olmaktadır."

 

Moderatörlüğünü Yeminli Müşavir Muzaffer Koyuncu'nun üstlendiği toplantıda, Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Yüce, Yeminli Mali Müşavir Ali Rıza Bulut ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hayrettin Çamlıdere panelist olarak yer aldı ve yeni gelir vergisi kanun tasarısı hakkkında görüşlerini paylaştılar. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir