• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
UCM Savcılığı: İsrail'in yargı yetkisi itirazı reddedilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK


UCM, işgal kuvvetlerinin yargı yetkisine itiraz eden başvurusuna Başsavcı Kerim Han'ın verdiği yanıtı erişime açtı. Başsavcı Han'ın yanıtında, işgal kuvvetlerinin itirazının erken yapıldığı, mahkemenin soruşturma yetkisini ortadan kaldırmadığı ve itirazın ivedilikle reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

Yanıtta, işgal kuvvetlerinin itirazının Roma Statüsü'nün 19(2) maddesi kapsamında erken yapıldığı belirtildi. Han'ın yanıtında, itirazda bulunma hakkının ancak mahkemenin, Roma Statüsü'nün 58. maddesi uyarınca bir karar vermesinden sonra itiraz hakkının doğacağı ifade edildi.

İşgal kuvvetlerinin mahkemeye yargı yetkisini vermemiş olmasının, UCM'nin soruşturma yetkisini ortadan kaldırmayacağı kaydedilen yanıtta, mahkemenin Filistin topraklarında işlenen suçlar bakımından yargı yetkisi kullanabilmesi için Filistin'in, UCM'yi yetkilendirmiş olmasının yeterli olduğu ifade edildi.

Savcılığın yanıtında, yetki itirazını ele alan Daire'den talebi ivedilikle karara bağlamasını ve itirazın reddine karar vermesi istendi. Han'ın yanıtında ayrıca, mahkemenin bu tür itiraz ve cevapları gizli tutmaması, kamuya açması gerektiği vurgulandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir