Tarihte Bugün: 12 Ekim
Selamünaleyküm 12 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
1953: Siyonist teröristler Filistin’in Kibya Köyü’nde Katliam yaptı. Beyrut katliamcısı eski terörist ve sonradan siyonist işgalin sözde başbakanı Ariel Şaron liderliğindeki bir grup siyonist tarafından, Batı Şeria’da bulunan Kibya Köyü’ne düzenlenen saldırıda 67 Filistinli şehid oldu, 75 kişi de yaralandı.
1968: Ekvator Ginesi, İspanya’dan bağımsızlığını kazandı. Ekvator Ginesi, Kıta Afrikası’ndaki nüfus bakımından en küçük ülkedir. Ayrıca Kıta Afrikası’ndaki en küçük Birleşmiş Milletler üyesidir. 1979 yılındaki askerî darbeden sonra cunta ile yönetilmeye başladı ve günümüzde de bu sistem devam etmektedir.
1976: DGM’lerin yeni kuruluş kanunu çıkarılamadığı için, geçerlilikleri sona erdi. Bu mahkemeler ellerindeki dosyaları normal mahkemelere devrettiler. Anayasa Mahkemesi, DGM’lerin Anayasaya aykırı olduğuna ve kapatılmalarına karar vermiş ancak TBMM’ye yeni kanun çıkarılması için bir süre tanımıştı.
1980: 11’inci genel nüfus sayımı yapıldı. Türkiye’nin nüfusu, 45.217.556 olarak belirlendi.
1991: Sovyetler Birliği Başkanı Gorbaçov ile diğer cumhuriyet
liderlerinin bir araya geldiği Devlet Konseyi toplantısında “KGB’nin lağvedilmesi” kararı alındı. Sovyetler Birliği’ni reform kararlarıyla dönüştüren süreç, kötü gidişatın çıbanbaşı olarak görülen KGB’nin ortadan kaldırılmasıyla sona eriyordu.
1999: Pervez Müşerref, Pakistan’da kansız bir darbe ile yönetime geldi. General Müşerref, 20 Haziran 2001 ve 2008 yılları arası Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olup, 1999 yılında gerçekleştirdiği bir askeri darbe sonucunda yönetimi ele geçirmiş ve kendisini devlet başkanı ilan etmiştir. 18 Ağustos 2008 tarihinde bir devlet başkanının azledilmesinin ülke için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etmek zorunda kalmıştır.
2004: İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği’nin yöneticisi Metin Kaplan, gözaltına alındığı Almanya’dan özel uçakla Türkiye’ye getirildi. Metin Kaplan’ın babası Cemalettin Kaplan Türkiye Cumhuriyeti rejiminin İslam’a uygun olmadığını ve Müslümanların Hıristiyan Avrupa’nın kanunlarıyla yönetilmesinin gayrı meşru olduğunu savunmuş ve Türkiye’den Almanya’ya iltica etmek zorunda bırakılmıştı. Cemalettin Kaplan’ın vefatından sonra Cemaat’ın başına oğlu Metin Kaplan getirilmiş o da babası gibi İslami mücadeleye devam etmişti. Uluslararası hukukta skandal olarak nitelendirilen bir şekilde Almanya’dan getirilmesi ve bir çırpıda ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmesi tepkiye neden oldu.
2013: CHP İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mahmut Tanal, kadın memurlara işyerinde başörtü takabilme imkânı getiren uygulamanın iptali için Danıştay’a başvurdu. Tanal, Danıştay’a yaptığı başvurusunda, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemenin Anayasa’nın ‘değiştirilemez’ ikinci maddesine aykırı olduğunu savundu.